donderdag 10 december 2009

Voorlichting

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen, lees ik in NRC Handelsblad, waarin minister Verburg wordt opgedragen het publiek voor te lichten over de gevolgen van het eten van vlees, waarbij voor de Kamer de negatieve gevolgen voorop staan. (...) De opdracht is door de Kamer gegeven "overwegende dat minder vlees eten beter is voor mens, dier en milieu". Minder vlees eten heeft weer negatieve gevolgen voor de veeboeren in ons land en uit wat ik gisteren schreef blijkt al dat Gerda Verburg niet happig is op maatregelen die niet goed zijn voor boeren.

Het uitvoeren van die motie zal niet hoog op het prioriteitenlijstje van Gerda staan, dus het kan best nog een paar jaar duren voordat de eerste spotjes van Postbus 51 over de negatieve gevolgen van vlees eten tussen de STER-reclames verschijnen. En wat zal het effect van die spotjes zijn? De afgelopen dagen zie je al voortdurend spotjes van het 'Voedingscentrum' die ons moeten leiden tot meer verantwoord vlees eten: Jij betaalt 't, dus jij bepaalt 't. Dan gaat het nog om het dierenwelzijn: we moeten vooral karbonaadjes eten van varkens die zich lekker in de modder buiten konden wentelen. Je zou toch denken dat zo langzamerhand iedereen wel eens gehoord heeft over de kwalijke gevolgen van de bio-industrie, maar we doen daar dus weinig mee.

Gisteren had ik het over de Q-koorts. De avond daarvoor zag ik in NOVA, geloof ik, een boer in Overijssel in een dorp waar (ook) al Q-koorts heerst. Die boer is daar een stal aan het bouwen voor enkele duizenden geiten, "want met 300 geiten red ik het niet." Moeten Gerda nu ook adviseren minder geitenkaas te eten? Als we minder eieren eten hoeven er niet zo veel kippen in legbatterijen te leven.

PS
Antwoord van de dag. Robert Gesink (wielrenner van het jaar) wordt bij 'Pauw & Witteman' gevraagd, wat soort training hij 'vandaag' deed. "Een mediatraining"
x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten