dinsdag 8 november 2011

Code

Veel tv-kijkers, de meeste vermoed ik, hebben een hekel aan de commercials. Ik heb dat nauwelijks, al heb ik wel een voorkeur voor het systeem van de publieke omroepen, die ze uitzenden tussen programma's, boven dat van de commerciële omroepen, die ze in de andere programma's uitzenden. Een voordeel van het laatste systeem is wel weer dat je niets hoeft te missen,omdat je tijdens een programma even iets anders kunt doen: een plasje, een consumptie uit de keuken halen, van die dingen.

Wat mij steeds meer irriteert zijn de vooraankondigingen van programma's. De geoefende tv-kijker weet wanneer zijn favoriete programma's worden uitgezonden, omdat die altijd op dezelfde weekdag en dezelfde tijd worden uitgezonden. Wil je iets anders zien dan kijk je in de gids, de krant, of op het internet.

De kroon, qua irritatie, wordt de afgelopen dagen wat mij betreft gespannen door een programma dat de EO vanaf donderdag gaat uitzenden: de Pelgrimscode. Dat wordt weer zo'n programma waarin kunstmatig spanning wordt opgeroepen, door een aantal BN'ers "in de voetsporen van Mozes" door de woestijnen van Israël en Jordanië te sleuren, waarbij ze gegevens krijgen waarmee ze een bedachte code moeten ontcijferen die naar een 'schat' leidt: 10.000 euro die de winna(a)r(es) aan een goed doel mag besteden. Op de website van de EO schrijft een toekomstige kijkster:"pelgrimscode is egt super ik vind het mega gaaf toppie kzou zelf ook wel mee wille doen kannie bale veelte jong echt stom". Het is natuurlijk mooi dat de EO 10,000 euro voor een goed doel over heeft. Maar ze zouden dat goede doel nog veel meer kunnen steunen, als ze de kosten van die hele woestijnreis voor tien mensen, plus de complete crew die alles moet voorbereiden, organiseren, filmen en cateren, vervingen door de kosten van 10 OBN'ers (onbekende Nederlanders) die je in een willekeurige kroeg in Nederland, of gewoon in een studio, Yahtzee laat spelen. Daar ben je met wat reiskosten en twee consumpties per persoon vanaf. Daar kan je geen weken durende serie van maken, maar dan houdt de EO wel zendtijd over voor programma's die ergens over gaan. Een mooie kerkdienst bijvoorbeeld.

Intussen heb ik nu al besloten niet naar de Pelgrimscode te gaan kijken. Woestijnen en eeuwenoude ruïnes kun je van tijd tot tijd ook bij National Geographic of Discovery bekijken. Daarbij word je niet afgeleid door de prietpraat van een BN'er of de Voice Over die vertelt wat Jezus of Mozes op een bepaalde plek is overkomen.
x