woensdag 29 mei 2019

KIPPENVEL

Ik had er nog nooit van gehoord, maar de naam werd genoemd in een column in Trouw: Fenixx.org. Geen typefout, het is inderdaad twee maal x. In zijn column schrift Ephimenco over Forum voor Democratie en over de destructieve roekeloosheid van Thierry Baudet. De man van het grootbehuisde ego, de extreme standpunten en feitelijke minachting voor zijn kiezers, die zijn FvD-speelgoed in een paar dagen met een houten hamertje gaat indeuken.
Eerst plukt hij van de extreem-rechtse en antisemitische site Fenixx een video die hij verspreidt. Hierin worden migranten als verkrachters neergezet en de schuld hiervan wordt aan Mark Rutte, Jesse Klaver en Rob Jetten gegeven. Het stigmatiserende ‘Sie haben es gewusst’ (Holocaust!) wordt in de video op hun foto geprojecteerd. In dit door Baudet van fenixx.org overgenomen filmpje zie je gezichten van vrouwen, die zeggen te spreken  namens vrouwen die zijn misbruikt, verkracht en vermoord door migranten. Baudet publiceerde het filmpje via zijn Twitteraccount en schreef daarbij:


De foto's zijn op zich echt, maar hebben niets met migranten te maken. In Goedemorgen Nederland ontkende Thierry dat iemand van Forum voor Democratie zelf de foto’s van Rutte, Jetten en Klaver had toegevoegd: 'Dit filmpje werd gedeeld op Facebook en op Twitter en ik heb het geretweet, ik heb dat ook gedeeld'. Als je filmpjes retweet of deelt, omdat je er kippenvel van krijgt en ze "zo waar" zijn,  zul je het er mee eens zijn, denk ik dan maar.

Het filmpje van de SP met de heer Brusselmans, dat alom gekraakt werd, dat wellicht niet van goede smaak getuigde, maar niet veel erger was dan dat, kreeg veel meer kritiek dan de ronduit misselijk makende (re)tweet van Baudet.

Je mag in dit land de smerigste gedachten hebben. Je mag er ook over schrijven, zolang je niet oproept tot haat en geweld tegen anders(dan jij)denkenden, of tegen leden van andere bevolkingsgroepen, zoals Joden, zwarten, mensen met een andere culturele achtergrond of een andere religie dan de christelijke.

Fenixx.org gaat nepnieuws niet de weg. De website liet deze foto zien.


Erbij stond de tekst
De oh zo tolerante islam – vijftienjarig meisje van driehoog naar beneden gegooid door kudde moslims
De website hoaxmelding .nl schreef daarover: Reacties op dit bericht zijn divers. Sommigen hebben door dat er iets niet klopt. We zien een dramatische foto van een jonge vrouw die uit een flat valt. Daarbij het verhaal dat dit zou gaan om een vijftienjarig meisje dat door moslims van driehoog naar beneden gegooid zou zijn. Sommigen denken dat het recentelijk, zelfs in Nederland, is gebeurd en stellen de politiek verantwoordelijk. (...) De foto is afkomstig uit Shanghai, juli 2011. Het gaat om een verwarde vrouw die op de vijfde verdieping van een woonflat uit het raam schreeuwde dat iemand haar wilde vermoorden.en daarna naar beneden sprong. Het verhaal over het vijftienjarig meisje komt uit Egypte, 2013. Tijdens sektarisch geweld is echt een meisje uit het raam gegooid. Beide vrouwen hebben hun val overleefd maar hebben niets met elkaar te maken.

Als Thierry websites als fenixx.org bezoekt en delen daarvan gebruikt voor propaganda van zijn Forum, wat zegt dat dan over Thierry zelf en over zijn Forum? Het geeft maar weer eens aan dat een doctoraat in de rechten niet meer zegt dan dat hij het een ander van rechten weet. Voor het overige kan hij net zo'n klootzak*) zijn als iedere willekeurige ongeletterde bijstandstrekker die gelooft dat lijsttrekkers  'automatisch' verstandige ideeën hebben.

Maar het zijn niet allen ongeletterden die Forum steunen. Prof. dr. Paul Cliteur, hoogleraar encyclopedie van het recht aan de Universiteit Leiden is zelfs lid van de Eerste Kamer voor Forum. Maar ja, hij stond ook achter de Italiaan die beweerde dat Julius Caesar en Jezus Christus dezelfde persoon waren. Dat las ik in een oude uitgave van Skepsis.

In Trouw van 23 maart 2019 wordt Thierry geciteerd over Wilders: "Zijn populariteit stelt mij gerust. Ik ben het in bijna alles met hem eens."  Dat vermoedde ik al.

*) Mag ik ook eens ongenuanceerd zijn? Ik wens hem geen vreselijke ziekte toe. Ik bedreig hem niet. Ik heb geen idee waar hij woont.