zaterdag 4 oktober 2014

Super

Gojibessen, macapoeder, açaibessen, acerolasap, hennepzaad, incabessen. Die worden allemaal gerekend tot 'superfood'. Ik las erover, via Blendle, in 'Grazia', dat een soort glossy schijn te zijn. Superfood schijnt 'in' te zijn. Dat betekent dat het vooral gekocht wordt door mensen die het zich financieel kunnen permitteren onnodige en te dure dingen aan te schaffen, omdat hun vrienden die ook aanschaffen en je moet natuurlijk wel meedoen.

Het meest wonderlijke vond ik nog 'rauwe chocola'. Ik had daar nog nooit van gehoord en ik vind het ook een nogal vreemde term. Bij 'rauw' denk ik aan een natuurproduct dat je eet zonder verdere bewerking. Dus rauwe cacaobonen eten kan ik me nog voorstellen. Op www.gezondheidsnet.nl las ik: "Voor een optimaal chocolade-effect is per dag 10 gram pure chocolade nodig. Hoe puurder, hoe beter, want pure chocolade bevat meer antioxidanten dan melkchocolade. Maar het kan nóg puurder: met 'rauwe chocolade'. De fabrikanten daarvan vinden de rauwe variant nog veel gezonder dan gewone pure chocolade, omdat er bij de verwerking en het branden van cacaobonen in gewone chocolade veel gunstige antioxidanten verloren gaan. In de wetenschappelijke literatuur is hier nog bitter weinig over te vinden. Bovendien is rauwe chocolade schrikbarend duur. Maar een beetje chocolade per dag, het liefst puur, is dus prima!" (Onderstreping toegevoegd.)

Dat 'duur', al of niet schrikbarend, geldt natuurlijk voor het meeste van dat superfood, want het komt uit verre oorden. Er worden vaak allerlei positieve eigenschappen aan toegeschreven, zonder dat daar enige wetenschappelijke grond voor is. En als die positieve eigenschappen er al zijn, vind je die ook in producten die we in eigen land produceren en die in iedere supermarkt, voor een lagere prijs, te koop zijn.

Dus: wil je laten zien dat je 'erbij hoort' en dat je niet iedere cent hoeft om te keren, superfood kopen!