vrijdag 20 juli 2012

Verzekeren

Als je tegen de klippen op liberaal bent, ben je tegen de verplichte verzekering tegen de kosten van gezondheidszorg.  Je moet immers zelf kunnen uitmaken welk risico je wilt lopen en waarom zou jij meebetalen voor de kosten die anderen (rokers bijvoorbeeld) maken door onverantwoord gedrag? Maar iedereen weet dat je vanwege een beetje kwaal of ongelukje al failliet kunt raken, dus een verzekering is zo gek nog niet en als die dan verplicht is, dan moet dat maar.

Wie een belangrijke uitgave gaat doen, gaat eerst even goed kijken waar zhij het gewenste product het goedkoopste kan krijgen. Je laat je niet alleen voorlichten door de producent of de verkoper, maar ook door onafhankelijke deskundigen, zoals een consumentenorganisatie. Er zijn maar weinig mensen die zelf kunnen bepalen waar ze de beste medische zorg kunnen krijgen. Dat laten ze over aan de verzekeraar die ze uitgekozen hebben, want die vrijheid heb je nog wel. Maar hoe weet je wat de beste verzekeraar is? Welke verzekeraar vindt de voor jou beste zorg tegen de laagste premie? Waar let die verzekeraar op?

In een kop in Trouw wordt weer eens een wijd open staande deur ingetrapt:
Bij verzekeraars komt geld op de eerste plaats.
Verzekeraars, of ze nu je huis, je auto of je gezondheidszorg verzekeren, zijn geen liefdadigheidsorganisaties. Ze hebben niet jouw belangen op het oog, ze willen zo veel mogelijk geld verdienen. Ze zijn dus niet op zoek naar de beste zorg voor jou, ze zijn op zoek naar de zorginstellingen waaraan zij zo weinig mogelijk hoeven te betalen. Ze worden ook nog eens gesteund door de overheid. Als zij roepen dat ze het allemaal niet meer kunnen betalen, laat de overheid jou meer (premie of eigen risico) betalen. Ja, zo risicoloos wil ik ook wel een bedrijf runnen, En ondertussen maar roepen dat zij door de marktwerking en concurrentie de beste en goedkoopste zorg leveren. Geloof jij dat nog?
x