donderdag 8 september 2016

DIENSTPLICHT

Trouw schrijft: Na het einde van de Koude Oorlog, vanaf 1991, maakten veel landen in Europa geleidelijk een eind aan de dienstplicht. In de sfeer van internationale ontspanning vonden ze het zonde van de moeite om een groot rekrutenleger overeind te houden. En jongeren wilden liever iets nuttigs met hun leven doen.

Het lijkt erop alsof de Koude Oorlog weer terug is: Maar vanwege de toenemende agressie van Moskou keert het tij. Vandaar de kop boven het artikel:

Dienstplicht is geen vies woord meer in Europa.

Tijdens de Koude Oorlog en in de tijd dat ik zelf dienstplichtig militair was heb ik nooit wakker gelegen van het feit dat op zo'n 500 kilometer van mijn bed Russische troepen lagen. Het is mij niet ontgaan dat vrij kort geleden Rusland een deel van Oekraïne (de Krim) heeft bezet en ook een dubieuze rol speelt in een ander deel van Oekraïne. Ietwat langer geleden deden ze hetzelfde in Georgië. Maar we mogen niet vergeten dat onze grote bondgenoot en 'leider van de vrije wereld', de USA, een niet minder dubieuze rol speelde in landen als Cuba, Panama, El Salvador en Nicaragua, die het tot zijn 'achtertuin' rekende. Rusland heeft zijn eigen 'achtertuin'.

Ik had zo langzamerhand het idee gekregen dat we voldoende vijand hadden aan het Islamitisch fundamentalisme. Daar zijn we nog lang niet mee klaar, maar het is natuurlijk nooit weg om al vast een nieuwe vijand achter de hand te hebben. We moeten de werkgelegenheid voor onze veiligheidstroepen wel in stand houden!.