woensdag 8 februari 2012

Raadsel

Trouw schrijft vandaag: Wetenschappers moeten niets hebben van mediums, astrologen en kaartleggers. Toch gelooft 42 procent van de Nederlanders erin. Een aantal beoefenaren probeert het kaf van het koren te scheiden. Kan dat? Of zijn zij vooral goede volkspsychologen? Ik hoef hier niet meer uit te leggen dat ik niet tot die 42 procent behoor. Nu blijkt er een aantal beoefenaren van die onzinnige praktijken van mening te zijn dat zich onder hun 'vakgenoten' bedriegers en oplichters bevinden.

Van huisvrouw tot minister, van topondernemer tot zanger - dwars door alle milieus heen zoekt half Nederland van tijd tot tijd zijn heil bij iemand met 'een gave'. Nu is er een Stichting Enigma, die al die goedgelovigen in de gelegenheid wil stellen het kaf van het koren te scheiden: er moet een soort 'keurmerk' komen. Die stichting is opgericht door Marissa Bottenheft. Zij runde een tijd lang  een winkeltje in esoterische parafernalia in Harderwijk. Tarotkaarten, geneeskrachtige stenen, pendels, klankschalen - dat werk.

 Jacky van de Berkt (67) is medium - iemand die zegt contact te kunnen maken met overledenen - en sinds 2011 de voorzitster van Enigma, dat inmiddels vijf jaar bestaat. "Wij proberen consumenten te behoeden voor teleurstellingen en geldklopperij. De paranormale hulpverleners die bij ons zijn aangesloten, hebben allemaal een proeve van bekwaamheid afgelegd en voeren vaak al jarenlang een praktijk."

'Enigma' betekent raadsel. Welnu, het is mij een raadsel waar iemand die flauwekul verkoopt de kennis en het recht vandaan haalt om de flauwekul van anderen te beoordelen en vervolgens een soort certificaat te verschaffen, waar goedgelovige types in trappen. Van alles voelen, zien en horen', is haar niet goed genoeg, zegt Van de Berkt. "Je moet begrijpen waar je informatie vandaan komt. Stel: ik maak contact met een dierbare overledene en ik zie een molen. Betekent dat dan dat diegene een molenaar was, in de Molenstraat woonde of Molen van zijn achternaam heette? Dat moet je dus wel weten voordat je geld vraagt voor een consult." Stel: ik maak contact met Van de Berkt en zie een Euroteken? Betekent dat dan dat ik plotseling rijk wordt, of dat Van de Berkt geld aan mij wil verdienen? Dat moet ik dus wel weten voor ik ook maar een cent betaal voor een consult.
x