donderdag 16 september 2010

Patriot

In de VS houden ze om de twee jaar nationale parlementsverkiezingen: voor alle zetels in het Huis van Afgevaardigden en ongeveer een derde van de 100 zetels in de Senaat (dit jaar 36). Op 2 november gaan de Amerikanen naar de stembus. Het ziet er nu al naar uit dat de Democraten (de partij van Obama) zetels gaat verliezen. Dat kan ertoe leiden dat de tweederde meerderheid in de Senaat verloren gaat, wat de Republikeinen weer meer kansen biedt op het tegenhouden van door Obama gewenst beleid.

Een recent verschijnsel op het politieke toneel in de VS is de beweging 'Tea Party Patriots'. (De naam is ontleend aan de zogenaamde 'Boston Tea Party' uit 1773, een voorbode van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.) Hoofdpersoon in deze beweging is Sarah Palin, voormalig gouverneur van Alaska en kandidaat voor het vice-presidentsschap. De beweging is nogal conservatief. Zij is dus vóór belastingverlaging, ook voor de superrijken, en tegen een landelijke verzekering tegen ziektekosten, om maar een paar aandachtspunten van de beweging te noemen. Ik kwam een enquête tegen waarin o.a. gevraagd werd of men zich zou aansluiten bij een landelijke verzekering als die goedkoper was dan een particuliere. (De meerderheid van de deelnemers had bij de laatste presidentsverkiezingen op McCain gestemd.) 77% zou niet kiezen voor een goedkopere landelijke verzekering. Meer dan 80% vindt dat de 45 miljoen onverzekerden niet zouden moeten kunnen deelnemen aan de landelijke verzekering. Wat in veel Europese landen een vrijwel unaniem geaccepteerd verschijnsel is - nationaal geregelde betaalbare (nou ja, redelijk betaalbare, verzekering tegen ziektekosten - is voor veel Amerikanen een schrikbeeld. Dat riekt hen teveel naar socialisme en dat is voor veel Amerikanen, ook voor hen die op de Democraten stemmen, nog steeds een zeer vies woord. De in Amerika als links beschouwde Obama zou zich waarschijnlijk in het merendeel van het VVD-programma goed kunnen vinden. Partijen als GroenLinks en de SP zouden in de VS geen voet aan de grond krijgen. Zelfs de PvdA zouden ze daar behoorlijk links vinden.

Een  patriot is iemand die van zijn/haar vaderland houdt. Dat moet kunnen, maar ik heb het idee dat er patriotten zijn die het vaderland belangrijker vinden dan de medemensen die er wonen.
x