woensdag 18 februari 2015

HAAT

Volgende maand vindt er in Rijswijk een of ander benefietgala plaats. D66, PVV, VVD, CDA: allemaal maken ze zich zorgen om een benefietgala dat volgende maand plaatsvindt in Rijswijk. Sommige sprekers op het programma worden ervan verdacht banden te hebben met jihadistische groepen. (Onderstreping toegevoegd.) Dat las ik in Trouw.

Na de aanslagen op Charlie Hebdo gingen 'we' massaal de straat om aan te geven dat we vrijheid van meningsuiting een groot goed vinden. Een  verdenking van het onderhouden van banden met jihadistische groepen is voor sommigen voldoende de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen, als het tenminste om de vrijheid van anderen gaat. "De vrije samenleving dient beschermd te worden", meent VVD-Kamerlid Malik Azmani. Trek de visa van de geestelijken in, klonk het. Of zorg dat het gala niet door kan gaan. Minister Koenders heeft inmiddels de visa van enkele 'haatimams' ingetrokken.

In een ander artikel in hetzelfde Trouw las ik: Beledigingen, scheldpartijen en mishandeling: bijna twee op de drie docenten zegt vorig jaar getuige te zijn geweest van moslimdiscriminatie in de klas. De daders zijn meestal autochtone jongens op het vmbo zonder religieuze achtergrond, de slachtoffers vaak Marokkaans of Turks. Door welke 'haatouders' zijn die autochtone jongens opgevoed? Naar welke Nedelandse 'haatpolitici' hebben zij geluisterd? Wordt het geen tijd de samenleving tegen die ouders en politici te beschermen?