maandag 6 september 2010

Laatste

We staan er niet zo vaak bij stil, maar onze Hare Majesteit is een van de weinige mensen in Nederland die op hun 72ste nog volledig aan het werk zijn. En het als het zo uitkomt is ze niet te beroerd om overwerk te verrichten, zelfs op zaterdag. Afgelopen zaterdag immers kwam Ivo Opstelten haar vertellen waarom het ook hem niet gelukt is een kabinet bij elkaar te informeren. Goed, het was een gesprekje van maar anderhalf uur, maar het was toch werk. Je mag ook rustig aannemen, dat ze gisteren (zondag!) niet maar een beetje heeft rondgehangen. Die is druk bezig geweest de gesprekken van vandaag en morgen voor te bereiden met haar vaste adviseurs en weer dat hele rijtje fractievoorzitters. Ik kan me zo voorstellen dat ze wat gebeld heeft met wat minder vaste adviseurs, zoals de Ministers van Staat Ruud Lubbers (CDA), Wim Kok (PvdA) en Frits Korthals Altes (VVD). (Ze moet er voortdurend op letten dat ze geen politieke voorkeur kan laten blijken.) Die mannen weten echt wel hoe de vlag er binnen hun partij zo'n beetje bij hangt.

Ik bedacht ook nog wat anders: dit zal wel de laatste kabinetsformatie worden waaraan Beatrix haar bijdrage levert en het zal zeker niet de makkelijkste uit haar loopbaan worden. Het moeilijkste lijkt me onpartijdig te blijven. Jij en ik kunnen makkelijk roepen dat het zus of zo moet en zij heeft vast ook wel een bepaalde voorkeur. Maar daar kan ze niks mee, ze moet uit al die adviezen weer een soort grootste gemeenschappelijk deler halen, waarbij de mening van Mark Rutte (31 zetels) natuurlijk iets zwaarder telt dan die van Marianne Thieme (2 zetels).

Als dit inderdaad de laatste kabinetsformatie voor Beatrix is, is de volgende voor Willem-Alexander. In het kader van inwerken zou het mij handig lijken als ze deze formatie gewoon samen hadden gedaan. Misschien houdt ze hem wel dagelijks op de hoogte ("Mark vond dit, Job vond dat, maar Ruud zei zus en Herman zei zo, dus toen heb ik maar ..."), maar als Willem-Alexander erbij zou zitten kan hij zeggen: "Dan zou ik nu ...", waarop mams in lachen uitbarst en roept: "Jij moet nog veel leren, jongen. Kijk, je moet het zo zien." Volgt een hele uitleg die besloten wordt met: "En weet je wat nou het leukste is? Als alles achter de rug is, zal niemand roepen dat je het helemaal verkeerd gedaan hebt, want jij bent nergens verantwoordelijk voor."
x