donderdag 23 januari 2014

Overleven

In Trouw op het Internet wordt van tijd tot tijd een poll ('Polderpeil') gepubliceerd. Je kunt daarin je mening geven over een bepaalde stelling. Gisteren las ik de volgende stelling: Regelmatig een brief met de hand schrijven helpt ons moreel te overleven in een steeds harder wordende 21ste eeuw, meent socioloog Kees Schuyt. Goed idee?

Eerlijk gezegd vind ik het een stom idee. Ik kan me niet eens herinneren wanneer ik voor het laatst een brief geschreven heb, laat staan wanneer  ik er een met de hand geschreven heb. Naar alle waarschijnlijkheid was dat geen persoonlijke brief. Ik weet nog goed dat ik er een vreselijke hekel aan had in een handgeschreven brief een schrijffout te maken. Het was nu eenmaal vrijwel onmogelijk die fout op onzichtbare wijze te herstellen. Dat kan wel in teksten die met de computer geschreven worden. Ik gebruik altijd de automatische spellingcorrectie, niet omdat mijn Nederlands zo slecht is, integendeel, maar ik maak nu eenmaal wel eens een typefout.

Ben ik nu in moreel verval geraakt, omdat ik nooit meer brieven met de hand schrijf? Gaat onze maatschappij er in morele zin op vooruit wanneer we allemaal ineens weer brieven met de hand gaan schrijven en die per snailmail versturen? Volgens mij wordt alleen PostNL daar beter van en niet in morele, maar in financiële zin. Kees Schuyt is 71 jaar oud, dus met emeritaat. Weet hij wellicht geen raad met zijn vrije tijd en is hij wanhopig op zoek naar onderwerpen om iets over te schrijven? Kan hij de hierboven beschreven stelling wetenschappelijk onderbouwen of is het niet meer dan een persoonlijk gevoel? Ik vermoed het laatste.
x