woensdag 17 november 2010

JC

In een voetbalcompetitie kan maar één club kampioen worden. In de eredivisie werd dat vorig jaar FC Twente. Ajax werd tweede met slechts één punt verschil. In mijn onschuld denk ik dan: Ajax heeft een goed resultaat bereikt. Het kwam ook nog eens door de voorronde van de Champions League. In de huidige competitie staat, na veertien wedstrijden, Ajax op de derde plaats met zes punten verschil op PSV en vier op FC Twente. Er moeten nog 20 wedstrijden gespeeld worden. Ik denk, al weer: in mijn onschuld, dat er nog van alles kan veranderen in de top van de eredivisie. Net als Ajax kunnen PSV en FC Twente zomaar twee wedstrijden achter elkaar verliezen.

Er is een groot verschil tussen enerzijds Ajax en anderzijds alle ander voetbalclubs in Nederland. Dat verschil heet Johan Cruijff. Hij was ooit een zeer getalenteerd voetballer en heeft nu de status van orakel en icoon. Daarnaast is hij, in ieder geval volgens zichzelf, de enige (ex-)voetballer en (ex-)coach die weet hoe Ajax georganiseerd moet worden, wie welke functies in de organisatie moeten bezetten, wie er in welke wedstrijd op welke plaats moet staan en hoe het elftal moet spelen.

Ware ik lid van Ajax, dan zou ik op de eerstvolgende ledenvergadering, die daartoe op korte termijn bij elkaar wordt geroepen, mij sterk maken voor het voorstel: geef met onmiddellijke ingang, tot minimaal het einde van het volgende seizoen, Cruijff alle macht bij Ajax. Hij mag zelf voorzitter, directeur en coach worden, of deze taken aan anderen toebedelen, uiteraard onder het voorbehoud dat elk advies van Cruijff aan hen wordt beschouwd als een bevel, dat op straffe van ontslag op staande voet terstond wordt uitgevoerd. Cruijff moet voldoen aan drie eisen:
1. dit seizoen kampioen van Nederland worden;
2. volgend jaar de Champions League winnen;
3. volgend seizoen kampioen van Nederland worden.
Voldoet Cruijff niet aan deze eisen dan:
a.
 biedt geen enkele krant hem meer ruimte voor een column;
b.
 weigert iedere krant of tijdschrift ingezonden stukken van hem te

 publiceren;
c.
 laat geen enkele omroep hem nog praten voor microfoon en/of  

 camera;
d.
 wordt hij voor het leven geroyeerd als lid van Ajax.

Zijn we dan van het gezeik af?
x