zondag 28 juli 2013

Tempel

Wie mijn website wel eens bezocht heeft weet dat ik wel iets heb met schaatsen. Je hoeft niets met schaatsen te hebben om te weten dat onlangs de KNSB en NOC-NSF hebben besloten dat de belangrijkste overdekte kunstijsbaan (tegenwoordig schaatstempel genoemd) in Almere gebouwd moet worden. Dat wordt ze niet in dank afgenomen in Heerenveen en aanpalende slikken en sompen. Je kunt ook zeggen dat heel Friesland, onder aanvoering van de Commissaris van de Koning, over de rooie is. Schaatswedstrijden van enige importantie, vinden ze daar, horen in Thialf geschaatst te worden. Dat is al enkele tientallen jaren zo en dat hoort zo te blijven.

Als er in Thialf geschaatst wordt, zit de publieke tribune meestal vol, dit in tegenstelling tot ijsstadions in het buitenland, die zelfs met Olympische wedstrijden of WK-wedstrijden niet vol te krijgen zijn. In tegenstelling tot wat ze in Friesland schijnen te denken worden die tribunes niet alleen gevuld door Friezen en komen al die mensen niet op Thialf af. De toeschouwers komen uit heel Nederland en ze komen om naar het schaatsen te kijken. Neem van mij maar aan dat als over enkele jaren het WK-allround in Almere geschaatst wordt, de tribunes daar tot de laatste zit- en of staanplaats gevuld zijn.Toen Thialf nog niet overdekt was werden belangrijke schaatswedstrijden ook wel eens buiten Heerenveen gereden en altijd zaten de publieke tribunes vol.

Ik kijk graag naar schaatswedstrijden, maar ik ben nog nooit in Thialf geweest en zal ook nooit in de Ice Dome in Almere komen. Nederland is immers het enige land ter wereld waar schaatswedstrijden integraal op tv te bekijken zijn. Waarom zou ik naar een plaats op het platteland afreizen om te kijken naar iets wat ik thuis beter kan zien?