maandag 18 augustus 2008

Biecht

De Amerikanen moeten natuurlijk helemaal zelf weten hoe ze hun verkiezingsstrijd voeren. We weten dat die daar wat anders, veel tumultueuzer verloopt dan hier. Omdat ik nu eenmaal iets heb met Amerikaanse politiek, probeer ik die wel zo veel mogelijk te volgen. Dan zie ik gewoon in onze eigen Volkskrant de kop: Obama en McCain te biecht bij predikant.

Beide kandidaten waren gezamenlijk te gast bij de predikant Rick Warren en beantwoordden zijn vragen. Het ging daarbij o.a. om de fouten die ze in hun leven gemaakt hebben. De Republikein McCain noemde het mislukken van zijn eerste huwelijk de grootste morele fout van zijn leven. Waar maakt de brave man zich druk om, denk ik dan. De nog altijd alom in hoog aanzien staande president John F. Kennedy was een van de grootste rokkenjagers uit de geschiedenis. Bij hem vergeleken waren, bij wijze van spreken, Casanova en Don Juan preutse typetjes. Vóór Kennedy trouwde met de even hemelhoog vereerde Jackie, was hij eerder getrouwd én gescheiden. De Kennedy's hebben die geschiedenis succesvol onder de tafel weten te werken, maar zelfs een onverdachte bron als Richard Kardinaal Cushing, aartsbisschop van Boston en jarenlang de 'huisgeestelijke' van de Kennedy's heeft dit erkend. (Zie: Seymour M. Hersh, The Dark Side of Camelot; 1997.)

En wat biechtte Barack Obama nederig op? Hij noemde ‘egoïsme’ de grootste morele fout uit zijn leven. Je moet er toch niet aan denken? Jarenlang zitten we met een nitwit opgescheept en nu is de kans levensgroot aanwezig dat we een egoïst in het Witte Huis krijgen. Hij heeft nog een half jaar te gaan. Is dat voldoende om hem van dat egoïsme te genezen? Redt een goede psychiater dat? Heeft Barack daar nog tijd voor tussen al het campagnevoeren door? Als ik zou moeten kiezen tussen een gescheiden man en een egoïst, zou ik het wel weten.

LEES OOK IVARS BLOG. Klik HIER.