donderdag 17 november 2016

NEP

Als je een paar dagen geleden googelde naar berichten over het aantal stemmen dat Clinton en Trump bij de bevolking hadden gekregen, was de eerste website die je te zien kreeg er een die meldde dat Trump niet alleen de meeste kiesmannen, maar ook de meeste stemmen had gekregen. Dat bleek pure nep te zijn. En dat komt vaker voor, niet alleen bij Google, ook bij Facebook. Trouw schrijft: Een golf aan kritiek kregen Facebook en Google vorige week over zich heen, omdat nepnieuws op hun pagina's de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou hebben beïnvloed. Nu haasten Facebook en Google zich om de geldkraan dicht te draaien naar websites die nepnieuws publiceren. Halve maatregelen, zo lijkt het. De beide "internetreuzen" hebben zodanige maatregelen genomen dat het niet meer loont om een sensationele nepnieuwssite te beheren. Hoe ze gaan handhaven is echter niet duidelijk: meer dan twee miljoen websitebeheerders maken gebruik van Googles' advertentiesysteem.

Vervelend natuurlijk dat er zoveel nepnieuwssites zin, maar in hetzelfde artikel valt ook te lezen: Facebook is namelijk de belangrijkste nieuwsbron voor 44 procent van de Amerikanen. Ik ben bang dat het in Nederland niet veel anders zal zijn. Op tv zijn al vele malen de beelden herhaald van een vrouw die antwoord geeft op de vraag waar ze de wetenschap vandaan heeft dat asielzoekers veel eerder een huurwoning krijgen dan Nederlanders: "Op Facebook gelezen."

In mijn jeugd werd er al voor gewaarschuwd dat je niet alles moest geloven wat je in de krant las. Het behoeft geen betoog dat er er op het internet nog veel meer onzin te lezen valt dan alleen in kranten. Beggartalk moet je ook niet altijd voor zoete koek aannemen, maar betrouwbaar is het wel, hoor.