vrijdag 14 april 2017

PASSIE

Heb je gisteravond ook weer zo genoten van die indrukwekkende Passion? Wat ik ook zo mooi vind is dat er altijd zo veel mensen achter dat grote witte kruis aan lopen. Wat ik altijd wat vreemd gevonden heb is dat de meeste mensen tijdens die tocht redelijk opgewekt, zo niet vrolijk, kijken. Ze zijn immers, al is het dan maar symbolisch, op weg naar een terechtstelling.

Ik denk dat ik gisteravond de oorzaak van die opgewektheid gevonden heb. De meeste Nederlanders, dus ook de meeste deelnemers aan die wandeling achter het kruis, weten niet dat de Passion iets te maken heeft met Goede Vrijdag. Zij hebben het vage idee dat het iets te maken heeft met Pasen dat het komend week-end weer losbarst. En wat gaan heel veel mensen doen met Pasen?

Ik heb het idee dat die mensen zo opgewekt zijn omdat ze met z'n allen, onder het genot van belegen popsongs een begeleide wandeling maken naar de woonboulevard. Daarvoor immers is Pasen uitgevonden. En het mooie is dat Nederlanders met een islamitische achtergrond zonder problemen aan deze oernederlandse traditie kunnen deelnemen.

Ik ga trouwens vanmiddag om 13:00 uur op NPO2 kijken naar de de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach in een uitvoering onder leiding van Reinbert de Leeuw. Ik denk dat ik die nog mooier zal vinden dan The Passio.