woensdag 6 augustus 2014

Flora

Gisteren bleef ik na het NOS-journaal 'hangen' bij Nederland 1. Ik had nog nooit een aflevering van 'Floortje Naar Het Einde Van De Wereld'  gezien en zoals de Heilige Schrift zegt: "Onderzoek alles, behoud het goede."

Het eerste wat me opviel was dat Floortje zichzelf diverse keren voorstelde als 'Flora', maar dat 'bekt' kennelijk niet lekker in de titel van een tv-programma van BNN, waar mensen naar kijken die in het algemeen wat jonger zijn dan ik.

Flora was op bezoek bij David (70) die al twintig jaar in zijn eentje op Restoration Eiland woont.


Ik was eigenlijk een beetje jaloers. Niet op Flora, op David. Zoiets zou ik ook wel eens willen. Geen twintig jaar, want uiteindelijk ben ik een stadsmens, maar een paar maanden zou ik het best uithouden. Ik denk daarbij aan Rottumerplaat, het onbewoonde Waddeneiland ten oosten van Schiermonnikoog.


In 1971 hebben Jan Wolkers en Godfried Bomans daar ieder een week in hun eentje, in een tent, doorgebracht. Ze hadden alleen dagelijks een kort radiocontact met de bewoonde wereld, i.c. met Willem Ruis van de VARA. Pas later werd bekend dat Bomans het absoluut niet naar zijn zin had en min of meer depressief werd, of zoiets.

Gezien mij  huidige fysieke toestand - artrose en copd - zou het verblijf in een tentje wat problematisch worden, maar ik ben er zeker van, gezien mijn ervaring in Lapland, dat ik het psychisch wel zou reddden. Ik zou het zelfs plezierig vinden.