donderdag 18 februari 2010

Spannend

Het is, denk ik, begonnen met het Eurovisie Songfestival. Heel veel mensen vonden/vinden de toekenning van het aantal punten ongemeen spannend. De afgelopen jaren zie je steeds meer shows waarin kandidaten strijden om de titel van 'Beste ...", vul maar in. Zo hebben we er een paar nieuwe popsterren bijgekregen. Boeren vonden een vrouw. Joop van den Ende vond zo hoofdrolspelers voor zijn nieuwe musicals. 'We' mochten bepalen wie het mooiste nieuwe fotomodel werd. Wekenlang worden het tv-publiek met deze afvalraces geconfronteerd en als het goed begrijp wordt het gevreten.

Waarschijnlijk kunnen de omroepen nog jarenlang met dit soort 'formats' doorgaan want 'we' lusten er wel pap van. Maar ja, zo af en toe moet je binnen dit format ook wel weer eens iets nieuws brengen. Zo zag ik een vooraankondiging van een serie waarin een aantal huizen (en een molen, geloof ik) die in een bouwvallige staat verkeren gaan strijden om de vraag welke daarvan 1 miljoen euro gaat ontvangen om weer in oude glorie hersteld te worden. Begrijp me goed: ik ben helemaal voor cultuurbehoud. Maar als je mij zou vragen of nu de molen te A, het oude kerkje te B, of het landhuis te C die miljoen euro het meeste waard is, zou ik zeggen: geen idee; daar heb ik absoluut geen verstand van. Bovendien zal het meestal ver van mijn bed zijn. Ik zou het ook moeilijk vinden me met één pand zodanig te identificeren, dat ik niets liever zou willen dan dat dat het zou winnen.

Wat staat ons nog meer te wachten? Wie is de meest sexy trucker? Wat is de mooiste oldtimer? Wie is de grappigste 80-plusser? Wie heeft de langste tenen van Nederland? Leiden we allemaal zo'n saai leven dat we de spanning uit de tv moeten halen?
x