dinsdag 30 april 2013

Jongste

Het is een en al Oranje wat de klok slaat op de TV en als het niet over de komende inhuldiging ging, dan ging het wel over de vorige. Ik ben gek op allerlei onzin, dus zag ik gisteren tussen de bedrijven door hoe Beatrix na haar inhuldiging een feestje vierde in een boot op het IJ. Uiteraard werd daarvan ook direct verslag gedaan. Verslaggeefster van dienst was toen Marijn de Koning. Wel een passende (achter)naam voor die gelegenheid. Hebben ze er nog zo een in voorraad bij de NOS? De Boer, Trip, Hekster en Kersseboom komen daar niet bij in de buurt.

Maar goed, Marijn deed dus verslag van het feit dat de Majesteit op die boor arriveerde. Diezelfde Majesteit was volop in beeld. Marijn zei dat ze tot haar spijt niet kon vertellen wat de kleur was van de jurk die de Majesteit droeg, “want ik kijk hier naar een zwartwitmonitor.” Het was haar kennelijk ontgaan dat de meeste kijkers toen al een kleuren-tv bezaten en de gebeurtenissen ook in kleur werden uitgezonden. Een beschrijving van (de kleur) van de jurk was dus volmaakt overbodig. Maar ook toen al hadden TV-verslaggevers de neiging dingen te vertellen die tezelfdertijd iedereen met eigenogen kon zien. Morgen kunnen we dit horen: “U ziet het Koninklijk Paleis en rechts de Nieuwe Kerk, waar straks de inhuldiging zal plaatsvinden.” En meer van dat geneuzel. Kennelijk hebben al die verslaggevers hun opleiding gehad en hun eerste ervaringen opgedaan bij de radio.

Ik ga weer genieten van de overbodigheden, gemeenplaatsen en trivia die vandaag te berde gebracht gaan worden. Hier heb ik er vast één: vanaf het moment dat de abdicatie van Beatrix een feit is, is Amalia de jongste troonopvolger ter wereld.
x