dinsdag 2 augustus 2011

Motor

Ik heb helemaal niets met auto's, motoren, brom- en snorfietsen. Dat heeft niets met het milieu te maken, al is dat een aardig neveneffect. Die dingen hebben me gewoon nooit geïnteresseerd. Nochtans kan ik me best voorstellen dat er mensen zijn die het rijden in of op een gemotoriseerd voertuig leuk, plezierig, spannend of wat dan ook vinden. Het zal ook wel iets hebben om lid te worden van een clubje mensen die een bepaald merk of een bepaald type oldtimer leuk vinden.

Motorrijders verenigen zich ook graag en gaan graag met een grote rij op stap. De Hell's Angels zijn daar wel het beste voorbeeld van. Om die club hangt altijd een waas van criminaliteit, al lukt het justitie maar zelden een of meer van hen veroordeeld te krijgen.

Je hebt ook andere motorclubs. Een daarvan is Satudarah, een club van Molukkers die graag op een motor rijden. Moet kunnen. Satudarah overwoog zich aan te sluiten bij de Bandido's, een soort overkoepelende internationale club als de de Hell's Angels. Om de een of andere reden liggen die twee clubjes elkaar niet. Nu is gezonde rivaliteit nooit weg, maar waarin rivaliseren die twee clubjes nu met elkaar? Ik hoor nooit over wedstrijden, bijvoorbeeld over wie er het hardst of het behendigste rijdt.  Toch leidt die rivaliteit ertoe dat ze elkaar soms om zeep helpen.

Als je gaat googelen kom je op berichten volgens welke de 'strijd' gaat om bijvoorbeeld territorium of posities in de prostitutie. Drugs worden ook genoemd. Daar kan ik me geweld bij voorstellen, maar wat heeft dat met motorrijden te maken? Er zijn talloze brave, oppassende burgers die de motor een plezierig of handig vervoermiddel vinden. Je hoort nooit over fietsclubs of roeiverenigingen die elkaar de tent uitvechten. Fans van voetbalclubs gaan wel eens met elkaar op de vuist, maar voetballers zelf doen dat sporadisch. Wat doen die Hell's Angels en Bandido's nou nog meer dan motorrijden en bij elkaar in clubhuis zitten? Ik vind dat een raadsel.
x