donderdag 15 november 2012

Vet

'Vetbelasting' introduceren in Nederland is een goed idee. Dat heb ik niet zelf bedacht, dat is een stelling waarop je in 'Polderpeil' van Trouw kunt reageren door te klikken op
- Jazeker, ongezond voedsel mag duurder, maar gezond eten goedkoper
- Nee, dat weerhoudt mensen er niet van ongezond te eten
- Misschien

Uit ervaring weet ik dat de hoge accijns op tabak mij er nooit van weerhouden heeft te roken. Net zo min laat ik een glaasje wijn staan, omdat accijns op alcohol ook een belangrijk deel van de prijs uitmaakt. Ik vermoed dus dat 'vetbelasting' niet direct een einde gaat maken aan de consumptie van frikandellen, bamihapjes, patatjes oorlog, chips en andere vette happen.

De accijns op tabak geeft al aan dat de overheid er niets tegen heeft geld te verdienen  aan slechte gewoonten van de burgers. Zo'n vetbelasting zou best aardig wat extra centjes in de schatkist kunnen brengen en iedereen die daarom minder vet gaat consumeren is mooi meegenomen en misschien kun je dat geld gebruiken voor wat tegenwoordig de 'sociale agenda' genoemd wordt.

Of de overheid erin zal slagen gezond eten goedkoper te maken betwijfel ik. Dat zal ze wel overlaten aan het vrije spel der maatschappelijke krachten. Ik vrees dat de producenten van gezonde zaken als groenten en fruit niet zo idealistisch zijn dat ze met minder winst genoegen zullen nemen.

=========================

Ik heb 31 dagen niet gerookt. (Wordt vervolgd.)

=========================
x