dinsdag 10 maart 2015

NADENKEN

Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV) van de gemeente Amsterdam is voortdurend bezig Amsterdam zo veilig mogelijk te maken voor de verkeersdeelnemers. Onlangs, las ik in Het PAROOL is het kruispunt Gelderse Kade - Prins Hendrikkade aangepakt, dat rode punt in de afbeelding hieronder.

Het zou zomaar een late Mondriaan kunnen zijn, met misschien een vleugje Escher. En het moet gezegd: arty is het allemaal wel, het nieuwe kruispunt Prins Hendrikkade-Geldersekade. 


De artistieke commentaren op de sociale media zijn lovend, maar veiligheidsrecensenten oordelen vernietigend. Het zojuist aangepakte kruispunt Prins Hendrikkade-Geldersekade wás onveilig en verwarrend, maar is nu - de werkzaamheden zijn praktisch afgerond - zo mogelijk 'nóg onveiliger' en 'nóg verwarrender'.

(...) De argeloze fietser ziet verse witte lijnen in alle vormen en maten. Niet stoppen óp het kruispunt, zullen de gekruiste strepen wel betekenen. Maar waar moet je dan stoppen? Op het zebrapad?

Verkeersdienst DIVV haast zich te zeggen dat de verwarrende situatie met de nieuwe inrichting beter zou moeten zijn geworden. 'Of het nu nóg verwarrender is? Daar kan ik niet over oordelen,' zegt een woordvoerder.


Zou die woordvoerder niet iemand kunnen vinden die er wel over kan oordelen, bijvoorbeeld de ambtena(a)r(en) die dit bedacht heeft/hebben? In de tijd dat ik nog ambtenaar was, stuitten mijn collega's en ik ook wel eens op zaken waarvan we dachten: Hoe komen ze hierop? De conclusie was dan: "Er zal wel weer iemand hebben zitten nadenken."