woensdag 3 juni 2020

CIJFERTJES

Er zal nog veel over doorgezeurd worden, de demonstratie op de Dam. Femke Halsema zal nog veel onder uur worden genomen. Volgens mij is zij niet de hoofdverantwoordelijke voor een bijeenkomst, hoe lofwaardig het doel ook, die niet had moeten plaatsvinden in een tijd van (versoepelde) lockdown. De 5.000 demonstranten zijn gezamenlijk hoofdverantwoordelijk voor alle besmettingen  die mogelijk het resultaat  zijn van de demonstratie. Ik geloof niet dat het er veel zijn geweest die bewust een keuze hebben gedaan tussen het democratische recht op demonstreren  en het  risico op besmetting. Ze wilden zich laten horen en zien en kwamen pas achteraf tot de ontdekking dat ze wel heel erg dicht op elkaar stonden. Ze bleven wel staan. Was dat een fout van Halsema? Ja, als mens, want ze bleef ook staan, maar als burgemeester kon zij niet meer doen.

De oppervlakte van de Dam is 20.000 m2. Per demonstrant was er dus 4 m2 beschikbaar. Zou er wat meer voorbereidingstijd zijn geweest, dan hadden er 5.000 vierkantjes van 2 bij 2 m2 op de Dam getekend kunnen zijn. Als iedere demonstrant precies in het midden van zijn/haar vierkantje gestaan zou hebben, dan was er niets aan de hand geweest.

Een dag na de Dam werd een zelfde demonstratie gehouden op het Malieveld in Den Haag. Volgens de politie, schreef De Telegraafverliep de demonstratie gemoedelijk ’zonder noemenswaardige incidenten’. „Goed sfeertje”, zegt een politiewoordvoerder. Dat haalt je de koekoek. Het Malieveld heeft een oppervlakte van 110.000 m2. volgens de organisatoren waren er 3.000 demonstranten. Die hadden dus per persoon ruim 36 m2 ter beschikking.

Ja, het zijn maar wat cijfertjes waar niemand veel mee opschiet. IK vond het gewoon leuk om eens na te gaan.