zondag 19 november 2017

NEP

We horen er tegenwoordig bijna dagelijks over, de kersverse minister Ollongren van Binnenlandse Zaken schreef er een brief over aan de Tweede Kamer: nepnieuws. Het merkwaardige is echter dat er zelden duidelijke voorbeelden worden gegeven van zulk nepnieuws. Wat wel duidelijk was: Tweede Kamerlid Omzigt kwam bij een bijeenkomst over de ramp met de MH 17 met een nepgetuige.

Vroeger heerste nog wel eens het misverstand 'het is waar, want het stond in de krant'. Tegenwoordig denken mensen dat 'het'  waar is, omdat het was te lezen "op het internet". 'Het internet' kan van alles zijn: een nieuwsbericht, een talkshow, een digitale krant, Facebook, Twitter.  Trum spreekt al over fake news als hij een mening hoort of leest, waarmee hij het niet eens is.

Volgend jaar hebben wij hier tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen het referendum over over die 'sleepwet'. Dat is een mooie gelegenheid voor de Russen om hier allerlei nepnieuws te verspreiden, waaruit zal blijken dat ze eigenlijk heel erg vriendelijk zijn en dat al die berichten over mogeljke terreur juist door de AIVD gemaakt en verspreid worden. Dan gaan wij met ons allen tegen die wet stemmen. Gelukki maar dat de regering, volgens Buma dan, zich niets va de uitslagg van dat referendum zal aantrekken.