dinsdag 30 augustus 2016

SORRY

Ik denk dat alle media wel aandacht hebben besteed aan het "Sorry!", dat Rutte onlangs uitsprak, omdat hij een aantal beloften die hij tijdens de campagnes voor de vorige Tweede Kamerverkiezingen had gedaan, niet had waargemaakt.

Binnenkort starten de campagnes voor de verkiezingen van volgend jaar en we zullen weer vaak horen: 'We zullen dit.' en 'We zullen dat niet.' Iedereen die de politiek een beetje volgt en zeker elke politicus weet dat geen enkele partij met enige zekerheid kan zeggen dat (delen van) haar programma zullen worden uitgevoerd.

We hebben hier alleen maar coalitieregeringen, dus er moeten altijd compromissen gesloten worden. Zelfs als coalitiepartijen het over bepaalde punten compleet eens zijn, dan nog kunnen allerlei externe factoren, zoals gebeurtenissen op Europees of wereldniveau, ertoe leiden dat voorgenomen beleid niet of slechts gedeeltelijk kan worden gerealiseerd.

De komende maanden zul je dus vooral kritisch moeten luisteren naar alles wat die politici zullen zeggen. Wat ze zeggen zijn dus geen beloften, het zijn op zijn best ideeën, voornemens. Zo willen ze proberen het te gaan doen. Het zijn de punten waarover ze met de andere partijen gaan onderhandelen. Diverse partijen komen niet eens aan coalitiebesprekingen toe. Die zijn al gauw uitonderhandeld. In de oppositie zullen ze sowieso weinig kunnen bereiken met hun ideeën. Wat de coalitiepartijen ervan zullen bakken moeten we ook maar weer afwachten.