maandag 31 oktober 2011

Racen

Al zappend kwam ik terecht bij National Geographic. Ik zag beelden uit Alaska. Besneeuwde toendra's en bergen. Het soort natuurgebied waar ik gek op ben. En wat deed men daar? Er werd een wedstrijd gehouden met sneeuwscooters over 300 km. Het zou me niets verbazen als er in de zomer wedstrijden gehouden worden met quads, van die motoren op vier wielen. Als gemeenschappelijke kenmerken hebben quads en sneeuwscooters, dat ze uitlaatgassen verspreiden en een pestherrie maken. Wat beweegt mensen er nou toe zich op die manier door de natuur te bewegen? Op nog wat grotere schaal wordt dat jaarlijks gedaan bij de Dakarraces, waarin zelfs in vrachtwagens rondgeragd wordt. Wanneer iemand bij die race verongelukt en dat in het nieuws vermeld wordt, heb ik de neiging te denken: Eigen schuld, dikke bult! Het lukt me dan echt niet om medelijden te hebben.

Je zou denken dat de overheid zulke races zou verbieden, om natuurgebieden te beschermen. Maar die film bij National Geographic ging over de State Troopers van Alaska, de nationale politie. Die hadden het maar druk met die scooterrace, want ook daarbij willen wel eens ongelukken gebeuren en dat bij een temperatuur van zo'n dertig graden onder nul. Met helikopters en ook van die sneeuwscooters worden slachtoffers opgespoord om ze hulp te bieden en zo nodig naar een ziekenhuis te vervoeren. M.a.w.: de overheid draagt eraan bij dat dit soort totaal overbodige bezigheden in stand worden gehouden.

Sneeuwscooters zullen we in ons land niet vaak zien, maar met een quad kun je zelfs Nederlands Kampioen worden en er is voor de deelnemers natuurlijk geen bal aan als ze over een verharde weg zouden moeten rijden. Voor een wedstrijdbaan moet dus een stukje natuur opgeofferd worden.

Het lijkt me ook een leuk onderwerp voor medische wetenschappers: met hoeveel jaren wordt je leven bekort als je een regelmatige bezoeker van auto- of motorraces bent? Daarbij wordt immers een behoorlijke hoeveelheid uitlaatgassen geproduceerd en door de toeschouwers ingeademd.
x