zondag 8 maart 2009

Uitstappen

Trouw meldt dat een onevenredig groot aantal allochtone PvdA-gemeenteraadsleden uit de partij en de fractie stapt. Redenen: een PvdA die richting Wilders schuift en het in de fractie niet serieus genomen worden. Vaak gaat het om personen die door de PvdA op een onverkiesbare plek op de lijst waren gezet, om allochtone stemmen te trekken. Dat lukte, maar het gebeurde ook vaak dat het voorkeursstemmen waren, zodat de 'onverkiesbare' toch gekozen werd. De autochtone raadsleden verwijten hun allochtone collega's wel eens ondeskundigheid en het zich teveel richten op de 'eigen' achterban. Daar kunnen ze nog best eens gelijk in hebben ook.

Een goed gemeenteraadslid word je niet van de ene op de andere dag. Het is een vak waar niet iedereen voor geschikt is. Hoewel ik altijd zeer geïnteresseerd ben geweest in politiek, heb ik nooit ook maar een minuut overwogen zelf de politiek in te gaan. Ik ben daar totaal ongeschikt voor. Ik ben geen 'netwerker'; ik ben vóór compromissen, maar tegen 'deals'; ik ben vóór het 'algemeen belang', maar zal nooit de eventuele nadelen daarvan voor het individu uit het oog verliezen. Een belangrijke taak van de democratie is het beschermen van de belangen van minderheden.

Wat de PvdA kennelijk vergeten is, is het opleiden van kandidaatraadsleden. Waar ze kennelijk niet over nagedacht heeft is het effect van het systeem van voorkeursstemmen. Wat ze zou moeten weten is dat 'cliëntelisme', het bevorderen van de belangen van de 'eigen mensen' in andere culturen iets anders bekeken wordt dan in onze cultuur. Overigens zal zelfs de PvdA niet kunnen ontkennen dat allochtone Nederlanders wat vaker in een achterstandsituatie verkeren dan autochtone Nederlanders en dus wel enige extra aandacht mogen krijgen.

Al jaren is het belangrijkste doel van de PvdA het vergaren van stemmen. Als ze daarvoor een beetje moet meehuilen met de wolven in het bos van Wilders, is ze daar niet te beroerd voor.