donderdag 5 januari 2017

KOUD

Wat doe je, als er, voorlopig tenminste, geen Elfstedentocht verreden zal worden? Dan ga je, liever gezegd: dan ging je, gisteren, kijken naar een integrale uitzending op nos.nl van de laatste Elfstedentocht tot nu toe, die van 1997. Volgens een artikel in Trouw zou dat zelfs wel eens de allerlaatste Elfstedentocht kunnen zijn. Een Elfstedentocht kan doorgaan als het ijs overal 15 centimeter dik is. Twintig jaar geleden was dat nog zo, maar de kans dat het nog eens zo hard zal vriezen wordt steeds kleiner.

Er zijn nog altijd mensen die hardnekkig weigeren te geloven dat de gemiddelde temperatuur op aarde steeds hoger wordt. Die verruilen hun hybride auto weer voor een traditionele CO2 uitstotende benzineauto, want de subside op die hybride wordt afgeschaft en de zeespiegel wordt pas echt te hoog als jouw klein- of achterkleinkinderen volwassen zijn en wie dan leeft, wie dan zorgt, toch?

De toekomst ziet er voor (de liefhebbers van) de Elfstedentocht somber uit. Winters warmen toch al sterker op dan zomers. Bovendien wordt de kans op een stevig hogedrukgebied boven Midden-Europa, nodig voor een constante aanvoer van koude oostenwind, in de klimaatmodellen kleiner. En ten slotte: als er al zo'n hogedrukgebied ligt, is de wind niet meer zo koud. Siberië en het Arctisch gebied warmen immers veel sneller op.

Mocht er toch weer een Elfstedentocht komen, dan ga ik echt wel de hele dag naar het verslag ervan kijken, maar ik vind het prima als hij niet komt. Ik houd namelijk niet zo erg van het koude weer, waarmee die tocht noodzakelijkerwijs gepaard gaat. Van mij hoeft de temperatuur niet lager dan hij nu is; niks mooi, helder vriezend weer en de sneeuw mag helemaal wegblijven!