vrijdag 23 december 2016

FEEST

Kerst is van oorsprong een heidens feest, waaarbij de terugkeer van het licht gevierd werd. De christenen hebben er een christelijk feest van gemaakt, waarbij de komst van God (in de persoon van zijn zoon) naar de aarde gevierd wordt. De lichtjes hebben ze er wel in gehouden. In mijn jeugd waren dat nog brandende kaarsjes - met alle risico's van dien - maar tegenwoordig zien 'we' er geen been in om een tijd lang wat extra elektriciteit te misbruiken.

Intussen hebben we er een nieuw 'probleem' bij: een niet onbelangrijk deel van onze bevolking hangt een godsdienst aan, waarin Kerst geen enkele rol speelt. Ze zouden best eens wat geïrriteerd kunnen raken door als dat 'Kerst Dit' en 'Kerst Dat', althans dat vrezen sommige Nederlanders van Nederlandse afkomst en ze vrezen ook dat die irritaties wel eens een gewelddadige vorm zouden kunnen aannemen. Dus hebben ze het niet over Kerst-, maar over Feestdagen, de Kerststol wordt een Feeststtol, Kerstdiner wordt Feestdiner, Kerstborrel wordt Eindejaarsborrel.

Kun je Kerstfeest nu Feestfeest gaan noemen? Wordt een versierde boom een Feestboom? Wordt het Eindejaars- of Jaarwisselingsvakantie voor de kinderen? Ik ben bang dat mensen bij 'Feestavond' niet meteen aan Kerstavond denken.

Het is wel bekend, geloof ik, dat ik vol begrip ben voor mensen met een andere dan Nederlandse achtergrond en denkwijze. In dit geval echter zal ik hen niet steunen in hun bezwaren tegen al dat nadrukkelijke Kerstgedoe. Ik zeg daar meteen bij, dat ik dat best zou willen doen, maar dan uit praktische overwegingen en vanuit egoïstische motieven.  Ik zou ook nog veel verder willen gaan: schaf dat hele Kerstfeest met al die glitter en geforceerde gezelligheid af! Als je één of een paar dagen iets leuks of gezelligs met familie en/of vrienden wilt doen, kan dat toch ook hartje zomer, zonder dat je eerst opgefokt wordt door het MKB en de audiovisuele media?