zaterdag 19 september 2015

PARANOIA

Gisterochtend even voor zeven uur op station Rotterdam Centraal: de Thalys naar Parijs staat op het punt te vertrekken. Een man, gekleed in een zwarte broek en trui (...) zou een sprintje hebben getrokken naar de trein en ging daarna meteen op de wc zitten. Waarom hij dat deed, is onduidelijk. Misschien moest hij wel nodig een plasje doen. Hoe dan ook, het was kennelijk verdacht, dus de politie kwam erbij. De man, las ik in de Volkskrant, werd rond 09.45 uur uit de trein gehaald door meerdere leden van een arrestatieteam, kort nadat de politie met het arrestatieteam en politiehond de trein voor de tweede keer had betreden. Volgens een politiewoordvoerster was de man 'zwak' en 'zakte hij bijna door zijn benen'.

De man had ook nog eens een rugzak bij zich, maar gelukkig: In de rugzak (...) zijn geen gevaarlijke spullen aangetroffen. Wel raakte een politieman licht gewond, maar ironisch genoeg was dat het gevolg van een beet door een politiehond. Het treinverkeer rond Rotterdam Centraal was uren lang ontregeld.

Ik heb de indruk dat we zo langzamerhand aan collectieve paranoia lijden. Er hoeft maar iets te gebeuren dat enigszins afwijkt van het normale dagelijkse gebeuren of we denken aan een terroristische dreiging of aanslag.