donderdag 20 oktober 2011

Simpel

Wat is het idee-achter-de-laptop? Dat je op allerlei plaatsen een computer bij de hand hebt. Daarom heeft het ding een accu, want je hebt niet overal een stopcontact bij de hand. Wat doet een laptop die je aan zet? De werkende onderdelen gaan op zoek naar de accu die hen moet voeden. Als die accu disfunctioneert gaan die andere onderdelen moeilijk doen, zoals de afgelopen dagen bij mijn laptop gebeurde, zoals het eigener beweging in de slaapstand gaan.

Gisteren ging ik naar Dynabyte, de leverancier, die al snel de diagnose stelde: accu kapot. Wanneer ik in de hier en daar nog heersende chaos de rekening kan vinden,  kunnen ze een nieuwe accu leveren, want e.e.a. valt nog onder de garantie. Dat duurt al gauw een paar weken, want in tegenstelling tot de legendes die daarover de ronde doen, werkt het bedrijfsleven echt niet altijd vreselijk snel, zeker niet als ze enige service moeten leveren. "Wat doe ik in de tussentijd?" vroeg ik de jongeman van Dynabyte. Dat bleek heel simpel te zijn: "De accu eruit halen." Ik moest denken aan wat geschreven staat in Mattheüs 18:8: "indien uw oog u ergert, trekt het uit, en werpt het van u." Die accu ergerde mij, dus ik trok hem eruit. Ik ben niet zo ver gegaan om hem van mij te werpen, want dat krijg ik zeker geen nieuwe geleverd. Hoe dan ook: als die elektriciteit zoekende onderdelen van de laptop geen accu kunnen vinden, gaan ze vanzelf op zoek naar het piefje, waarlangs netstroom binnenkomt. Als niet-deskundige vraag ik me dan af, waarom gebeurt dat niet als de accu niet (goed) werkt, want die elektriciteit was al die tijd volop beschikbaar?

Het goede nieuws is dat ik weer de hele dag over mijn laptop kan beschikken en wat uitgebreidere Beggartalks kan schrijven en wat meer kan communiceren.
x