zondag 17 mei 2009

Gevaar

Het militaire regime in het Aziatische land blijft een gevaar vormen voor de Verenigde Staten, schreef Obama vrijdag in een toelichting aan het Amerikaanse parlement. Over welk land ging het bericht in de Volkskrant? Is Noord-Korea weer eens van plan een raket omhoog te schieten? Zit het weer stiekem uranium te verrijken?

Nee, Birma blijft een gevaar. Dat is het dus kennelijk al een tijdje. Waar blijkt dat nu uit? Ik heb nergens gelezen dat de Birmese marine opstoomt naar Amerikaanse wateren. Birmese lange-afstandsbommenwerpers zijn bij mijn weten nog nooit in het Amerikaanse luchtruim waargenomen. Voordat het Birmese leger aan de Amerikaanse grens staat, is het nog wel een tijdje onderweg. Birma beschikt volgens mij ook niet over intercontentinale raketten. Het kan ook niet de economische duimschroeven zo hard aandraaien dat de Amerikaanse economie nog verder in de problemen raakt. En tot slot: kan iemand mij vertellen of er Birmese terroristen naar Amerika onderweg zijn of misschien al bezig zijn daar vlieglessen te nemen?

Het persbureau Reuters zegt het iets genuanceerder dan de Volkskrant. Dat schrijft, Obama citerend, dat de Birmese actions and policies continued to pose a serious threat to U.S. interests. Kijk, dat is wat anders. Birma is geen gevaar voor Amerika, het is "een serieuze bedreiging van Amerikaanse belangen." Ik zou wel eens willen horen wat die belangen zijn.

Ik zeg het maar weer eens: na acht jaar George W. Bush was iedere nieuwe president van Amerika een opluchting. Maar de Amerikaanse politiek wordt niet alleen door de president gemaakt. Obama heeft charisma. Maar ook hij is een pragmaticus. Hij maakt deals. Hij moet belangengroepen tevreden houden. Een van zijn verkiezingsbeloften was: het afschaffen van de speciale rechtbanken voor terreurverdachten. Obama heeft inmiddels besloten dat die rechtbanken blijven bestaan.

Waarop moet je een politicus 'afrekenen'? Op zijn economisch beleid? Op zijn ziektekostenbeleid? Op zijn milieubeleid? Ja, en op nog veel meer. Ik heb zo mijn voorkeuren. Hoe gaat zhij om met mensen die zhij volledig in haar/zijn macht heeft?
x