donderdag 15 maart 2018

BLIJ

Achteraf gezien moeten we toch maar blij zijn dat de dividendbelasting is afgeschaft. Niemand wist waar dat besluit vandaan kwam, want het stond in geen enkel verkiezingsprogramma van de coalitiepartijen. Maar zou de raad van bestuur van Unilever wel besloten hebben het nieuwe hoofdkantoor in Rotterdam te vestigen als die belasting niet was afgeschaft?

Moeten we nu zeggen dat de vestiging van het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam ons 1,5 miljard euro heeft gekost? Kunnen we zeggen dat de vestiging van dat hoofdkantoor in Rotterdam ons 1,5 miljard euro heeft opgeleverd of nog zal opleveren?

Je hoort er nauwelijks meer over, maar waarom wordt er niet wat meer onderzoek gedaan naar de reden van het afschaffen van de dividendbelasting en hoe de de coalitiepartijen daarop zijn gekomen. Eén ding is duidelijk: een van onderhandelaars bij de coalitiebespreking, zo niet de meest belangrijke, was Mark Rutte, die destijds niet zo duidelijk was over de herkomst van die afschaffing. We weten ook allemaal dat Mark een jaar of tien bij Unilever gewerkt heeft. Zou het kunnen zijn dat Mark nog wel eens contact heeft met mensen die nu een belangrijke functie hebben bij deze multinationaal? Zou hij wel eens, een klein jaar geleden, gehoord kunnen hebben wat voor plannen ze bij Unilever hadden en welke omstandigheden gunstig zouden zijn voor de uitvoering van die plannen. Kan iemand dat eens gaan onderzoeken?