maandag 27 juli 2009

Misverstand

Een ANP-bericht in de Volkskrant meldt een Historisch verlies voor Leger des Heils in 2008 van circa 12 miljoen euro. Voor de goede orde: in feite gaat het om een waardevermindering van het aandelenpakket (zoals bij veel meer instellingen voorkwam) met ongeveer 6,5 miljoen, terwijl op een waardevermeerdering van 5,5 miljoen gerekend was. Het gaat hier dus, in mijn ondeskundige ogen, om een boekhoudkundig verlies.

Veel mensen bezien het Leger des Heils met een positieve blik, omdat het geld inzamelt en daarmee nooddruftigen helpt. Van oudsher gaat bij het Leger hulp vóór evangelisatie. In het Engels werd dat aangeduid met "Soap, soup, salvation", in die volgorde.

Laat me voorop stellen dat het Leger op veel plaatsen goed werk verricht. Maar ik wil ook een wijdverbreid misverstand uit de wereld helpen. Nog geen tien procent van het werk van het Leger wordt gefinancierd met gelden die uit particuliere giften en giftjes voortkomen. Het overgrote deel van het werk van het Leger speelt zich af in reguliere zorginstellingen die met overheidsgeld, zoals jeugdhulpverlening, of geld van de zorgverzekeringen worden gefinancierd. In de jaren dat ik bestuurlijk was betrokken bij de jeugdhulpverlening in Den Haag en omstreken, heb ik heel wat keren met vertegenwoordigers van het Leger gesproken en onderhandeld. En geloof me: zonder uniform waren ze niet te onderscheiden van andere bestuurders. Ook voor hen ging het belang van de eigen instelling vaak boven het belang van de gezamenlijke instellingen en daarmee boven het belang van de cliënten. Religieus geïnspireerd idealisme werd wel eens verdrongen door ordinaire eigenbelang. Ik was realistisch genoeg om daarmee te kunnen leven. Maar het gaf me ook een wat genunaceerdere kijk op liefdadigheidswerk.
x