zaterdag 1 december 2012

Verpakking

In Australië kun je nu nog alleen sigaretten kopen in een verpakking die niet merkgebonden is en de meest verschrikkelijke gevolgen van roken op niet mis te verstane grafische wijze weergeeft. Intussen ben ik aardig op weg om ex-roker te worden, maar zou die verpakking mij van het roken weerhouden? Ik denk het niet. Een junk besteedt zijn geld liever aan heroïne dan aan voedsel. De roker staat (voorlopig) nog niet voor die keuze, maar de echte nicotineverslaafde zal zich door afbeeldingen niet van het roken laten weerhouden.

Zal de jeugd zich door die plaatjes laten afschrikken? Ik vrees dat het eerder 'stoer' wordt gevonden je rokertjes uit zo'n pakje te halen. Ik vermoed haast dat een uniform grijze verpakking met alleen vermelding van de prijs en een merknaam (in een voorgeschreven lettertype) meer effect heeft.

Verbieden, al of niet aan een leeftijd gekoppeld, heeft ook weinig zin. Illegaliteit leidt tot criminaliteit. De 'Drooglegging' in de VS in de twintiger jaren van de vorige eeuw heeft de georganiseerde misdaad zeer bevorderd. Er is een tijd geweest dat we ook hier in Nederland tabak verbouwden. Krijgen we over enige tijd in navolging van de wietplantages ook illegale tabaksplantages?


=========================

Ik heb 47 dagen niet gerookt. (Wordt vervolgd.)

=========================
x