zaterdag 16 maart 2019

IDEE

Zoals bekend doe ik heel veel boodschappen, sowieso alle dagelijkse, maar ook heel wat incidentele,  in het Boven 't IJ winkelcentrum. Je kunt er kiezen uit drie supermarkten (AH, Jumbo, Lidl), twee drogisten (Etos, Kruidvat), twee zaken voor witgoed en elektronica (BCC, Mediamarkt), vijf opticiens (Specsavers, Hans Anders, Pearl, Eyewish en nog een zelfstandige), drie banken (Rabo, ING, ABN-AMRO), één Blokker, diverse eetgelegenheden (waaronder een Febo en een KFC), diverse telefoonzaken, één Hema, diverse kleding- en schoenenwinkels, twee boekhandels en een apotheek en dat is nog lang niet alles. Er is ruim gelegenheid voor  (betaald) parkeren. Mijn liefje, wat wil je nog meer?

Volgens een artikel in Het Parool is het allemaal nog niet goed en mooi genoeg.  Boven 't IJ moet een regionaal winkelcentrum (worden) met 'culturele voorzieningen en omvangrijk woonprogramma', maar helaas: die plannen zijn gestrand. De gemeente onderzoekt nu op welke manier ze het winkelcentrum toch kan moderniseren, (...) "We gaan het plein aantrekkelijker en levendiger maken. Bewoners gaven aan daar behoefte aan te hebben."  Ik vermoed dat ze met 'bewoners' de bewoners van  de aanpalende woonwijken bedoelen.

Ze hebben duidelijk vergeten mij te vragen wat er aan het winkelcentrum verbeterd zou moeten worden. Ik zou zeker niet gezegd hebben dat het aantrekkelijker en levendiger zou moeten worden. Ik heb namelijk geen flauw idee waarom een winkelcentrum aantrekkelijker en levendiger gemaakt zou moeten worden en hoe je dat dan doet. In een woonwijk verwacht ik huizen, in een park bomen, struiken en grasvelden, naar een museum ga je voor mooie kunsten, in een winkelcentrum verwacht ik winkels, vooral winkels die je dagelijks nodig hebt. Boven 't IJ heeft een overvloed aan bankjes, waarop desgewenst gezellig met anderen gekletst kan worden. Moet er achtergrondmuziek komen? (God verhoede het.) Moeten er bloembakken komen? Liever niet, ik moet nu al met mijn scootmobiel regelmatig uitwijken voor reclameborden die winkeliers buiten zetten.

Horecagelegenheden bevinden zich allemaal aan de periferie van het winkelcentrum. Laat zich een kroeg vestigen in het centrum van het centrum. Goh, heb ik toch een idee.