donderdag 29 oktober 2015

SNELLER

Binnenkort zijn veel automobilisten zeer opgelucht. Dan mogen zij op de A2 (Amsterdam – Utrecht) altijd met een snelheid van 120 km/u rijden. Ik ben maar weer eens aan het rekenen geslagen. Van knooppunt Amstel tot knooppunt Oudenrijn is (volgens Google Maps) een afstand van 36,5 km. Bij een snelheid van 100 km/u doe je daar (gesteld dat je die snelheid constant kunt rijden) dan 21,90 minuten over. Bij een snelheid van 130 km/u doe je er 16,85 minuten over, 5,05 minuten minder. Tel uit je winst!

Gisteren kwam de enquêtecommissie met haar rapport over de Hogesnelheidslijn. Wie er ook maar aan de totstandkoming heeft bijgedragen, heeft daarbij fouten gemaakt en Murphy’s law was ook ruimschoots van toepassing

Wat hebben we toch met snelheid? Er vertrekt elk uur een Thalys uit Amsterdam waarmee je in 1 uur en 51 minuten in Brussel bent. Met de Intercity doe je er een uur langer over, maar dat is niet per se verloren tijd. Je kunt met je werk bezig zijn, je kunt een boek lezen, je kunt over het Internet surfen. Kortom, never a dull moment. In dat kleine landje van ons leveren hogere reissnelheden geen noemenswaardige tijdwinst op. Waarom hebben ‘we’ ooit bedacht dat we met hoge snelheid van Amsterdam naar Rotterdam en Breda moeten kunnen reizen, maar niet naar Den Haag?