woensdag 1 augustus 2018

REGENBOOG

Ik had de term nog nooit ergens gelezen of gezien en zag hem vandaag in Het PAROOL: RGENBOOGGEZIN. Een regenbooggezin is een gezin waarbij het ouderschap wordt ingevuld door een vrouwen- of mannenstel of door meer dan twee ouders, van wie één niet-heteroseksueel is. Het artikel is geschreven door Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid voor D66 en Jan Bert Vroege, Raadslid in Amsterdam voor D66.

Het artikel in Het PAROOL geeft aan dat het regenbooggezin nog veel vragen, mogelijk zelfs weerstand, oproept. Voor bijna tienduizend kinderen is dit (gezinnen met twee mamma's, twee pappa's en meeroudergezinnen) hun dagelijkse leven.
Toe maar, "bijna tienduizend", op een bevolking van 17,2 miljoen mensen. Ik vind het daarom nog niet zo vreemd dat ik nog nooit van het regenbooggezin gehoord had, al ben ik iemand die het nieuws en de maatschappelijke ontwikkelingen, zowel via de geschreven, als de audiovisuele media, redelijk goed volg.

We moeten werken aan sensitiviteit bij overheid, bij de woningcorporatie, in de zorg en op de scholen. En bij Jan Publiek, voeg ik er maar aan toe. Heel goed allemaal, maar de regenbooggezinnen  en degenen die zich over hen bekommeren - zullen er op zijn minst enige begrip voor moeten hebben dat nog niet de totale bevolking nu alle ins en outs van het regenbooggezin al doorheeft en daar steeds rekening mee houdt.

Ik zou overigens nog wel een stapje verder willen gaan: waarom moet bij meer dan twee ouders er één niet-heteroseksueel te zijn? Mag één heteroman niet met twee heterovrouwen samenleven? Of één vrouw met twee mannen? O nee, dat kan niet, want dat heeft God ooit eens verboden. Daar loopt Allah een stukje voor, tenminste als het gaat om één man met meer vrouwen. Waarom blijven we toch de gewoonte in stand houden ons te bemoeien met de wijze waarop andere invulling geven aan hun manier van samenleven?