maandag 29 augustus 2016

MARKTWERKING

Als ik een nieuw apparaat in huis wil halen, een laptop, een wasmachine, een tv, kan ik op het internet bij diverse levenranciers, BCC, MediaMarkt, Coolblue, nagaan welke dat apparaat onder de gunstigste voorwaarden kan leveren.

Al geruime tijd wordt de gezondheidszorg geacht marktconform te werken. Afgelopen zaterdag maakte Kassa duidelijk dat het vrijwel onmogelijk is bij één ziekenhuis de prijs van een simpele behandeling te achterhalen. Laat staan dat je de prijzen van die behandeling in diverse ziekenhuizen kunt vergelijken.

Zaterdagmiddag was ik in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Ik was daar op ziekenbezoek bij mijn vriend Jan. Kortgeleden werd vastgesteld dat hij lijdt aan de ziekte van Kahler. Had Jan onderzocht wat in zijn situatie het beste ziekenhuis is? Nee, om in het Groene Hart Ziekenhuis te komen, hoefde hij alleen de straat over te steken. Als ik weer eens een nieuwe klacht heb, ga ik naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, dat is het BovenIJ Ziekenhuis, waar een taxi me in vijf minuten brengt.

De komende maanden zal Jan diverse malen bestraald worden, vervolgens chemotherapie  en daarna stamceltherapie ondergaan. Er is toch geen zinnig mens die van hem verwacht dat hij eens goed zal nagaan waar hij die therapieën op de voordeligste manier kan ondergaan? Er is trouwens al een behandelplan opgesteld, waarin de bestralingen plaatsvinden in het LUMC en de stamceltherapie in het Hagaziekenhuis in Den Haag.

Als je tv het begeeft kun je besluiten direct een nieuwe te kopen. Je kunt ook besluiten het een tijdje zonder te doen, of via je laptop of tablet naar de tv te kijken. Als je hart disfunctioneert kun je beter meteen naar de dichtsbijzijnde Spoedeisende Hulp gaan. Nee, niet eerst uitgebreid marktonderzoek doen!

Het ziekenhuis dat de voor jou beste zorg levert zou best eens ook het duurste kunnen zijn, omdat er net grote bouwwkundige voorzieningen hebben plaatsgevonden, of omdat ze net de nieuwste apparatuur hebben aangeschaft, of omdat er de duurste specialisten werken.

Stamceltherapie is, naar ik aanneem, behoorlijk duur. Jan zou die eigenlijk niet meer mogen krijgen: daar is hij te oud voor. (Over een maand of twee wordt hij 70.) Maar omdat hij een voor zijn leeftijd  zeer goede conditie heeft, krijgt hij die toch. Gelukkig wordt die marktwerking niet altijd consequent toegepast.

Gezondheidszorg is duur. Reken er maar op dat hij nog steeds duurder gaat worden, hoe kostenbewust jij en ik ook gaan worden. Een belangrijk deel van die kosten is niet te beïnvloeden en dus ook niet onderhevig aan marktwerking. Laat je niets wijsmaken. Wees blij dat je hier meer en betere zorg hebt dan in veel andere landen.