dinsdag 21 april 2015

TYPEMACHINE

Ik heb hier al eens geschreven dat ik geen groot bewonderaar ben van de schrijver W.F. Hermans. Gisteravond kwam hij ter sprake bij DWDDrrrrr, niet vanwege zijn literaire werk, maar vanwege zijn verzameling typemachines. Te gast was een boekhandelaar uit Gent, die die verzameling (circa 150 stuks) in zijn bezit had en tentoonstelde in zijn winkel. Voor € 60,00 kon je zo'n ding 'adopteren'.

Je hebt mensen die postzegels verzamelen, of sigarenbandjes, of theezakjes. Waarom zou iemand dus geen typemachines  verzamelen? Maar wat is er nou zo bijzonder aan een typemachine die W.F. Hermans heeft verzameld? Slechts vier van die hele verzameling heeft hij daadwerkelijk gebruikt voor het schrijven van zijn boeken. Ook voor een van die vier exemplaren zou ik geen cent over hebben.

Ik heb alle boeken die A. Koolhaas heeft geschreven. Ik heb 'The Lord of the Rings' en 'In de Ban van de Ring' in diverse uitvoeringen, maar de pen(nen) waarmee deze werken geschreven zijn doen me niets. Rembrandt en Van Gogh hebben ongetwijfeld heel wat penselen gebruikt voor het schilderen van hun meesterwerken, maar zijn die penselen, als die nog te traceren zijn, iets waard?

De meeste hedendaagse schrijvers zullen hun werk op een pc schrijven en hun concepten wellicht printen. Zijn over pakweg twintig jaar hun pc's en printers (en eventueel hun tablets of smartphones) ook collectors items?