dinsdag 27 februari 2018

VOEREN

Ja hoor, het is weer eens zo ver: het is koud, ook in de Oostvaardersplassen. Daar is ook te weinig voedsel voor de 'grote grazers'. Die liggen daar en plein public dood te gaan van de honger. En het publiek pikt dat niet. Dat stuurt bedreigingen naar de dienstdoende boswachter en gooit voedsel over de hekken. Die boswachter slaagt er niet in die brave hulpverleners ervan te overtuigen dat het juist de sterke dieren zijn die het extra voedsel verorberen en dat die zielige hongerlijders dus toch dood gaan.

Zeker nadat er een film over de Oostvaardersplassen werd gemaakt geldt het gebied voor veel Nederlanders als een natuurgebied dat in één adem genoemd kan worden met Serengeti en het Kruger wildpark. In feite is het gewoon een hok dat wat groter is dan de hokken in dierentuinen. De herten die er leven zouden er wellicht op natuurlijke wijze ook wel gekomen zijn, maar die paarden en Heckrunderen zijn er door mensen ingevoerd. Die Heckrunderen zijn overigens gefokte runderen die moeten lijken op oerrunderen.

Ik zie maar één oplossing: haal alle paarden en runderen daar weg en houd het aantal herten beperkt. Geef het gebied weer grotendeels terug aan de vogels, die er als eersten, zonder menselijke bemoeienis, een aangename leefomgeving vonden.

Nu is er weer zo'n mooie natuurfilm. Deze keer over de natuur in Amsterdam. Het wachten is nu op een actiegroep die het verkeer in de buurt van het Amstelhotel wil verbieden, want in die buurt lopen rivierkreeftjes rond op zoek naar een andere leefomgeving. Je moet er toch niet aan denken dat die lieve beestjes onverhoeds worden platgereden. Volgens mij zijn ze dan ook niet meer geschikt voor de consumptie. (Je kunt met deze beestjes een lekker soepje maken.)