dinsdag 24 februari 2015

BEEN

Ik begin met een bekentenis: ik kijk liever naar 'Jinek' dan naar 'Pauw'. Ja. dat heeft er ook mee te maken dat ik Eva aantrekkelijker vind dat Jeroen. Maar wie interesseert het iets wat wie dan ook van beide talkshowpresentatoren vindt? Dat schijnt nochtans in sommige kringen zeer belangrijk te zijn, want anders zou Het PAROOL er geen artikel van 870 woorden aan wijden.

De aanleiding voor het artikel is het besluit van KRO-NCRV dat Jinek ook in de zomermaanden Pauw mag vervangen, al trekt ze tot nu toe minder kijkers dan Pauw (500.000 tegen 600.000 kijkers). en dat is toch het criterium voor de beoordling van tv-programma's. Los daarvan: Er was weinig waar de critici niet over vielen toen Eva Jinek in januari begon met haar latenighttalkshow op NPO1. Zo is de lange leren bank een verschrikking, lijkt het decor op een crematorium, speelt Jinek te veel met haar pen, laat ze wel erg veel been zien en is ze kil en journalistiek overschat. Frits Barend, die toch enige ervaring heeft als talkshowhost, denkt er anders over: 'Ze doet het helemaal niet zo slecht. Ze kiest voor de zwaardere onderwerpen. Het ontbreekt haar af en toe alleen aan verrassing maar daar hebben anderen zoals Pauw ook last van.' (...) Volgens (Fidan) Ekiz, af en toe te zien als tafeldame in De Wereld Draait Door, moeten vrouwen in Nederland zich meer bewijzen dan mannen. 'Vooral mooie verzorgde vrouwen staan op televisie meteen met tien nul achter. In andere landen zoals de Verenigde Staten en Turkije is de combi beauty en brains voor vrouwen op televisie veel vanzelfsprekender.' Het lijkt wel alsof de gunfactor er niet is, zegt Ekiz. 'Dat geklaag en gezeik is echt typisch Hollands.' Ja, waarom hoor je nooit iemand zeiken over die glimmende kale kop van Umberto Tan?

Wat ik maar zeggen wil: zullen we nou eens afspreken dat tv net zo onbelangrijk is als het weer? Je kunt er zo lang en zo kort over praten als je wilt, maar je verandert er niets aan. Je doet het maar met wat je aangeboden krijgt.