zaterdag 9 maart 2019

VOETAFDRUK

In sommige kringen zal het wel weer als autootje pesten beschouwd worden. Het Parool schrijft: (Amsterdams) Stadsdeel West heft dertig parkeerplekken voor auto's op in de Kinkerstraat om ruimte te maken voor tweehonderd extra fietsplekken.


De Kinkerstraat is een zeer drukbezochte winkelstraat. Over een tijdje kun je daar van Hema tot Albert Heijn je auto niet meer kwijt, maar die 200 extra fietsplekken zullen er mogelijk wel toe leiden dat wat minder mensen CO2 gaan uitstoten om een boodschapje te gaan doen. Je bent sowieso enigszins gestoord als je in Amsterdam met je auto boodschappen doet op drukbezochte plekken. Dat zijn er nogal wat in Amsterdam.

Uit recent onderzoek is gebleken dag veel mensen die zich zorgen maken over het milieu toch weinig doen om persoonlijk bij te dragen aan het voorkomen van de opwarming van het klimaat. Wat ik zorgwekkend vind is dat een partij met als leider Thierry Baudet, die bij herhaling uitdraagt dat we ons geen zorgen moeten maken en dat Nederland hoe dan ook nauwelijks een bijdrage kan leveren aan het terugdringen van het CO2, volgens recente peilingen 14 zetels in de Tweede Kamer zou krijgen.

Ik heb eens een website gezocht waar ik mijn 'ecologische voetafdruk' kon meten. Ik schrok! Ik dacht: ik heb nog nooit een auto gehad, ik reis niet (meer) naar bestemmingen buiten Nederland, dus geen vliegreizen meer, ik heb een  behoorlijk goed geïsoleerde flat. Mijn voetafdruk zou wel meevallen. Vergeet het maar: als iedereen dezelfde voetafdruk zou hebben als ik, zou het aardoppervlak ruim twee keer zo groot moeten zijn.

Ga jouw voetafdruk eens meten.