vrijdag 29 januari 2010

Gadget

Er werd allang naar uitgekeken. Het internet gonsde al van de geruchten. Maar over twee maanden is hij à raison vanaf 499 dollar (in Amerika) te verkrijgen: de iPad van Apple. Je kan ermee internetten, de krant lezen, een boek lezen en films bekijken. Je mobieltje hoef je dan alleen nog maar te gebruiken voor het bellen en af toe een foto nemen. De iPad is klein genoeg (kleiner dan een laptop) om overal mee naar toe te nemen. Trouw schrijft: De iPad beschikt over een scherm dat ongeveer even groot is als een A4'tje en is slechts 1,27 centimeter dik. Nu maar hopen dat iemand die in tram, bus of trein een film of YouTube wil bekijken eraan gedacht heeft oordopjes mee te nemen, want anders kan het behoorlijk storend zijn als ik net aan het bellen ben.

Pakweg tien jaar geleden was ik nog wel zo'n gadgetfreak die dat ding per direct zou willen aanschaffen en ook nog voortdurend en overal bij me zou hebben. Nu denk ik: allemaal ijdelheid en het najagen van wind (Prediker 1:14). Het zal wel met mijn leeftijd te maken hebben. Er is een tijd geweest dat ik wel drie keer in de week naar een bioscoop ging, of twee keer op één dag. Ik heb er nu al een jaar of drie geen een van binnen gezien. De films die ik wil zien komen wel een keer op tv, of ik haal de dvd uit de bibliotheek. Ik hoef niet al 's middags het 'breaking news' op mijn iPad te zien dat ik in het NOS-journaal van acht uur kan zien. Ik hoef niet meer bijna letterlijk de wereld en alles wat erin gebeurt overal en altijd onder mijn vingertoppen te hebben. (Alle functies op de iPad bewerk je via het touchscreen.)

Ben ik nou ouderwets of conservatief aan het worden? Ik geloof het niet, want ik wil die ontwikkeling echt niet tegenhouden en ik begrijp heel goed dat veel anderen het wel allemaal willen bijhouden. Ik heb zo langzamerhand een verzadigingspunt bereikt. Als mijn laptop het een keer begeeft, schaf ik een nieuwe aan, zonder al te veel toeters en bellen. De pc is inmiddels een gewoon huishoudelijk apparaat geworden, met de nadruk op 'huis'. Mijn magnetron of elektrische waterkoker neem ik ook niet mee als ik de deur uitga. Dan kijk ik liever om me heen dan weer naar een scherm. En als ik uitgekeken ben in trein, kroeg of wachtkamer, haal ik het boek uit mijn rugzakje.
x