zondag 20 december 2009

Natuurijs

Marathonschaatsers doen het graag op natuurijs en ieder jaar is er een competitie tussen drie dorpen met een schaatsbaan: waar wordt de eerste marathon gereden? Dat wordt allemaal uitgebreid op de tv gemeld. Allemaal mooi en aardig, maar wat verstaan ze daar nou onder 'natuurijs'? Volgens mij vind je natuurijs op sloten, rivieren, kanalen en meren. Ik hoorde van één baan dat die als ondergrond een skeelerbaan heeft, van asfalt. In de vrije natuur kom je heel weinig ijs tegen met asfalt als ondergrond. De ondergrond van het meeste natuurijs is water. Misschien bij dezelfde baan, wellicht een andere, dat weet ik niet meer, wordt er laagje voor laagje water op de baan en vervolgens op het ijs aangebracht. Het enige waar de natuur nog voor hoeft te zorgen is temperatuur onder het vriespunt. Maar omdat nou natuurijs te noemen.
x

Slotdocument

Ga de mensen maar eens aanpraten dat het klimaat warmer wordt als de Volkskrant over de nacht van vrijdag op zaterdag schrijft dat die "extreem koud" was. In Kopenhagen waren de discussies de afgelopen twee weken af en toe wel heet, maar wie hoopte dat de conferentie concrete resultaten zou opleveren heeft waarschijnlijk last van koude rillingen gekregen. De twee grootste vervuilers, de Verenigde Staten van Amerika en de Volksrepubliek China, hebben te elfder ure een slotdocument in elkaar geflanst waaraan ze zichzelf geen buil kunnen vallen en waarvan 190 andere landen hebben "kennisgenomen". Dat is één klein stapje verwijderd van "We zien wel!"

De energie die we de afgelopen dagen extra aan verwarming hebben besteed krijgen we over een paar jaar automatisch terug dankzij de opwarming van de aarde. Met ingang van 1 januari a.s. gaan de tarieven van de energieleveranciers fors omlaag. Waarom zouden we nou meteen extra bezuinigen op onze energierekening?

Nog maar een keer Freek de Jonge?
Laat het milieu de kolere krijgen
Leve de CO2-uitstoot
Er is leven, er is leven na de dood.

x