dinsdag 9 september 2014

Vijand

Kunnen we niet meer zonder vijand? Volgend jaar kunnen we vieren dat we al 70 jaar geen oorlog meer hebben gevoerd in Europa. Dat wil zeggen het Europa van de EU. In Bosnië-Herzegowina, Kroatië, Servië, Slovenië en Kosovo liggen de herinneringen aan oorlog nog vers in het geheugen. In Oekraïne is momenteel een oorlog aan de gang.

Al kort na de Tweede Wereldoorlog ontstond de Koude Oorlog. Een sterke bondgenoot uit de Tweede Wereldoorlog werd een nog sterkere vijand. Dankzij de wederzijdse afschrikking door kernwapens bleef de oorlog koud.

De val van de Berlijnse Muur in 1989 luidde het einde van de Koude Oorlog in. Ineens zaten we zonder vijand. Maar niet voor lang. 9/11 en aanslagen in Madrid en Londen maakten duidelijk dat er een nieuwe vijand was: Al Qaida. De 'War on Terror' ging van start

Voor zover ik weet heeft Al Qaida al geruime tijd in Europa en de VS weinig van zich laten merken. Het zijn vooral daaraan gelieerde groeperingen in Afrikaanse landen die van zich doen spreken. En wij dan?

Hoeven wij niet bang meer te zijn? Ja, wel degelijk! Voor de Islamitische Staat. Daar worden Nederlanders omgevormd tot terroristen. Gemeenten, Jeugdzorg, Kinderbescherming kunnen over moeilijke gezinnen allerlei berichten krijgen, maar er gebeurt niets tot kinderen worden ontvoerd en vermoord. Maar één ambtsbericht van de AIVD is voldoende om ouders in het gevang te zetten en kinderen bij pleeggezinnen onder te brengen.

We leven, ondanks onze vrees, in een rechtsstaat. Ik moest denken aan die beroemde uitspraak van een boer die een geschil had met Frederik de Grote, koning van Pruisen: "Er zijn nog rechters in Berlijn."