woensdag 24 februari 2010

Oud

Aaf Brandt Corstius wordt binnenkort 35 en dan is ze te oud geworden om dagelijks een column voor nrc.next (de krant die zich richt op hoogopgeleide lezers van 25 tot 34 jaar, volgens de Volkskrant) te schrijven, wat ze vanaf het eerste nummer van die krant gedaan heeft. Dat is niet de mening van de directie of van de redactie. Dat vindt Aaf zelf. Ze gaat nu voor de Volkskrant een column schrijven.

Aaf is inmiddels moeder geworden en heeft een huis gekocht. Ja, dat zijn typisch zaken waar geen hoog opgeleid persoon tussen 24 en 35 iets mee kan. Ik heb nooit een column van Aaf gelezen, dus ik kan niet beoordelen of haar stijl en onderwerpkeuze in de vijf jaar dat ze doende was voor nrc.next duidelijk zijn 'verouderd' en wel in zodanige mate dat die doelgroep zich begon af te vragen waar dat oude mens het eigenlijk over had. In ieder geval vond ze het tijd haar dagelijkse producten vanaf 29 maart te publiceren in de Volkskrant, die dus in haar visie een krant voor wat minder hoog opgeleide 34-plussers is, zeg maar: de wat oudere intellectuele Jan Modaal. Die leest waarschijnlijk graag over de nieuwe inrichting van haar keuken en de eerste stapjes van haar kind, want veel hoger hoeft ze komende jaren niet te grijpen.

In de Volkskrant wordt ook nog tussendoor vermeld: Het (schrijven in nrc.next) leverde haar een plaats op aan de tafel van De Wereld Draait Door, als zogeheten tafeldame naast presentator Matthijs van Nieuwkerk. Daar heb ik haar wel eens gezien en gehoord en daarbij is ze me nooit opgevallen als iemand die aan welke doelgroep dan ook iets te melden had. Tussen neus en lippen door wordt dan nog gesuggereerd dat het naast Matthijs mogen zitten wel zo'n beetje de top is van wat je als publicist, acteur, presentator of wat dan ook kunt bereiken. Ik denk trouwens dat we Aaf daar ook niet veel meer zullen zien, want DWDD is te zien op Nederland 3 en dat is toch ook bedoeld voor het jongere segment van onze samenleving. Ik heb al nooit begrepen wat ouwe lullen als Hugo Borst, Jan Mulder en Nico Dijkshoorn daar eigenlijk doen. Los daarvan: hoe lang kan Matthijs zelf nog mee? Die wordt in september al 50! Ik denk zo lang hij erin blijft slagen zich te gedragen als een onbeschofte puber die iedereen in de rede valt die meer dan vijftig woorden aaneen aan het woord is. Matthijs draaft liever zelf door.
x