donderdag 10 november 2011

Sneeuwvrij

De afgelopen winter heeft hier en daar ook in Amsterdam aardig wat sneeuw gelegen. Een dame woonachtig in het appartementencomplex waarin ik nu woon had toen spontaan het initiatief genomen de route naar de vuil- en papiercontainer sneeuwvrij te maken, zodat de tocht daarheen wel gladjes, maar niet over te gladde ondergrond zou verlopen. Anderen hadden zich daarbij aangesloten.

Op het prikbord in de toegangshal hing een uitnodiging van de bewonerscommissie voor een bijeenkomst om te spreken over de organisatie van het sneeuwruimen in de komende winter. Die bijeenkomst werd gehouden in een gemeenschappelijke ruimte op de begane grond. Ik besloot daar eens heen te gaan, al was het alleen maar om te ervaren, wat er zo al aan gemeenschappelijks wordt ondernomen in zo'n complex, dat overigens de naam Zilverberg draagt. (Ik heb ook al tweemaal het 'Zilverbergnieuws' in de bus gehad.)

In de bijeenkomst bleek dat de bewonerscommissie al het nodige 'voorwerk' had gedaan: de woningbouwcorporatie stelt sneeuwschuivers en bezems ter beschikking en een ambtenaar van het deelgemeentebestuur heeft toegezegd voor een container met zout te zorgen. Die container is er inmiddels al. In de uitnodiging was ook sprake van de gezelligheid van het samen sneeuw ruimen.

Door aanwezig te zijn bij de bijeenkomst werd ik meteen aangemerkt als lid van de toekomstige sneeuwploeg en dat heb ik maar zo gelaten. Een bezem of sneeuwschuiver moet ik nog zonder al te veel problemen kunnen hanteren, zodat de rollatorgebruikers en anderen die minder goed ter been zijn, zonder ongelukken naar het winkelcentrum kunnen komen. Dat betekent een sneeuwvrije route maken tot aan het viaduct. De winkeliersvereniging heeft toegezegd het stuk weg tussen het winkelcentrum en de andere zijde van het viaduct met professioneel materiaal sneeuwvrij te houden.

De ruimte waar de bijeenkomst werd gehouden is bepaald niet onaardig ingericht, er is ook een bar. Elke zondag om de veertien dagen is daar 's middags een soort 'open huis', waar drankjes en knabbeltjes verstrekt worden. Ik heb mij voorgenomen daar komende zondag maar eens heen te gaan. Ik ga me maar weer eens wat socialer opstellen. Ook gisteren werd na koffie en thee aan de liefhebbers een glas wijn verstrekt. De bewonerscommissie heeft een budget dat wordt verstrekt door de woningbouwcorporatie op basis van de regel: een vast basisbedrag, plus een bedrag per appartement. Ik zal ook eens nagaan of er een soort huishoudelijk reglement is en wat je daarmee kunt doen om van alles bij de corporatie gedaan te krijgen. Zo kan er wat mij betreft nog wel wat verbeterd worden aan het contact tussen huurder en corporatie. De rol van luis in de pels heeft mij altijd wel gelegen.
x