donderdag 29 juni 2017

LUXE

In de Volkskrant las ik: Wat in Dubai kan, moet in Zeeland ook kunnen: kunstmatige eilanden opspuiten. Dan krijg je dus dit.


Op die eilandjes worden dan 325 luxe vakantievilla's gebouwd. Dat vindt dan allemaal plaats bij de Brouwersdam, het Deltawerk dat Goeree-Overflakkee met Schouwen-Duiveland verbindt. De villa's worden verkocht voor 600 duizend tot 1,2 miljoen euro. Dat is een rijke doelgroep, die we hier nog niet hebben, zegt vastgoedtaxateur en VVD-gemeenteraadslid Soeters, fervent voorstander van Brouwerseiland. Ja, je wil wat als tot nu toe alleen het klootjesvolk jouw eiland als vakantiebestemming kiest.

'Een megalomaan project voor de happy few, waarop niemand zit te wachten', vindt SP-fractievoorzitter Anita de Vos. (...) 'Ik vrees dat Brouwerseiland vooral voor leegstand wordt gebouwd. Kijk naar Punt-West, drie kilometer verderop, ook een luxeresort van Zeelenberg - dat staat half leeg. Leuke huisjes hoor,

(Dat is heel wat anders dan die lullige bungalows van CenterParcs of Landal.)

maar toch houten kotjes waar je minstens 900 euro per week voor betaalt. Voor dat bedrag zit je ook all inclusive in een vijfsterrenresort in een warm land. Als je zoveel geld te spenderen hebt, ga je hier toch niet achter een windschermpje op het strand zitten of op je buitenterras eten waar de salade uit je bord waait?

Die eilanden met luxe, dure vakantievilla's zullen er wel komen, want de partijen in het college van B & W hebben een ruime meerderheid in de gemeenteraad. De raad gaat er vanavond over stemmen. Anita de Vos zegt er dit nog over: De kernkwaliteiten van ons eiland worden onomkeerbaar aangetast: rust, ruimte, natuur. Maar er is wel een projectontwikkelaar die er behoorlijk aan kan verdienen en een gemeentebestuur dat trots zal zijn op het realiseren van een gedurfd project.