vrijdag 20 februari 2015

AFTREKPOSTEN

Stel: je vult jarenlang zelf je belastingaangifte in en je krijgt zelden of nooit iets terug. Dan schakel je eens een belastingadviseur in en plotseling krijg je een toch wel aardig bedrag terug. Wat doe je dan? D.w.z. wat zou ik doen? Ik zou die adviseur vragen: 'Hoe heb je dat versierd? Zhij antwoordt: 'Gewoon wat aftrekposten opvoeren.' Dat maakt me nog nieuwsgieriger, want welke aftrekposten heb ik al die jaren over het hoofd gezien? In Trouw las ik wat voorbeelden:
  • Iemand diende ieder jaar de kosten voor een dicteermachine in. Volgens de Belastingdienst heeft niemand ieder jaar een nieuwe nodig.
  • In een gelijkvloerse bungalow is geen trap nodig. Toch voerde een bewoner van een bungalow als aftrekpost de kosten van een traplift op.
  • Een bewoner van een huurhuis probeerde zijn niet bestaande hypotheekrente af te trekken.
Niet-gemaakte zorg- en ziektekosten en niet-verrichte giften aan goede doelen zijn ook populaire aftrekposten.

In februari 2014 is een belastingadviseur uit Overijssel veroordeeld omdat hij 3.185 valse aangiften voor zijn klanten had ingediend. Daarop stond dat zijn cliënten zorgkosten hadden gemaakt die er helemaal niet waren. De Belastingdienst werd bij die zaak voor 3,5 miljoen benadeeld. Zelf had hij er 150 duizend euro mee verdiend. (...) Afgelopen twee dagen hebben FIOD en politie opnieuw invallen gedaan bij belastingadviseurs in Den Haag, Utrecht, Soest, Haarlem, Doetinchem, Spaarndam en 's-Heerenberg. Bij hen zijn spullen in beslag genomen. Vijf zijn er verdacht en drie zijn opgepakt.Voor hoeveel miljoen hebben die gezamenlijk de Belastingdienst (en via deze jou en mij) getild? En hoeveel frauderende adviseurs zijn nog niet gesnapt? En hoeveel belastingplichtigen vonden het allemaal wel best wat hun adviseur fout deed? Waarom zou jij het bedrag betalen dat Starbucks en andere multinationals die hier een brievenbus beheren slim weten te ontwijken? En je auto is ook al een melkkoe.

Ik heb nog nooit een belastingadviseur ingeschakeld, dus ik weet niet hoe hij zijn geld verdient. Ik neem aan dat dat voor een belangrijk deel bestaat uit een percentage van het bedrag dat de klant terug krijgt van de Belastingdienst. Bij mij thuis noemden ze dat 'De kat op het spek binden.'

Een van de bezwaren die we tegen Griekenland hebben is dat ze daar een nogal lakse belastingmoraal hebben. Is die van ons nou zo veel beter?